GenelSağlık

BioNTech aşısının 3. dozundan sonra görülebilecek yan etkiler nelerdir? Kaç günde geçer?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş 2. doz aşısını olduktan sonra 3. doz için de randevusunu almaya başladı. Ancak aşıdan sonra görülen yan etkiler hâlâ birçok vatandaşın kafasında soru işareti. Bazı vatandaşların yan etkileri ağır şekilde deneyimlemesi, aşı konusunda da kararsızlıklara neden oluyor. Uzmanlar ise yan etkilerin, antikor seviyesindeki yükselmeye bağlı olarak ağırlaştığının altını çiziyor. Peki 3. dozdan sonra görülebilecek yan etkiler nelerdir? Bu yan etkiler kaç günde geçer?

ABD ve Avrupa’daki bazı ülkelerle Türkiye’de de belirli kriterlere sahip kişiler için 3. doz aşı uygulamasına geçildi. Hatırlatma dozu olarak da adlandırılan üçüncü doz aşıyı Türkiye’de iki doz inaktif Kovid-19 aşısı olmuş sağlık çalışanları ve 50 yaş üzeri vatandaşlar olabiliyor. Türkiye’de üçüncü doz aşı için de Pfizer/BioNTech kullanılıyor.

YAN ETKİLERİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPILDI

Üçüncü dozu uygulayan ülkelerden biri olan İsrail, aşı uygulamasına ilişkin ilk bulguları kamuoyuyla paylaştı. Üç doz Pfizer/BioNTech aşısı olmuş 4 bin 500 kişi üzerinde yapılan ankette yüzde 88’lik bir kesim, 3’üncü dozu takip eden süreçte 2’inci dozdakine benzer veya daha hafif etkiler hissettiklerini söyledi.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise üçüncü doz hakkında henüz sınırlı bilgi olduğunu vurgulayarak, “Şu ana kadar, üçüncü doz mRNA aşısının etkileri ikinci doza benzerlik gösteriyor. En yaygın yan etki olarak yorgunluk ve aşı yapılan kolda ağrı görülüyor. Yan etkilerin çoğu hafif veya orta şiddette hissediliyor. Buna rağmen, ilk iki dozluk seride olduğu gibi, ciddi yan etki ihtimali az ancak mümkün.” ifadelerine yer verildi” açıklamasını yaptı.

Bu yan etkilerin, diğer dozlarda da olduğu gibi genel olarak 24 saatten uzun sürmeyeceği, ancak aşının bazı kişilerde 2 gün sürebilen kol ağrısına neden olduğu belirtiliyor.