GenelGündemKamu PersonelleriMevzuat

Toplu sözleşmede karar verildi: Yüz binlerce sözleşmeli personel kadroya alınacak!

Pazartesi günü imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşme’den yüz binleri sevindiren karar çıktı. Pazartesi günü imzalanan toplu sözleşmeden 523 bin sözleşmeli memura kadro, 1.5 milyon kamu çalışanına da 3600 ek gösterge müjdesi geldi. 2013’ten bu yana gündemde olan sözleşmeli personel sorunu 2022’de çözülecek.

Memur sendikaları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan 6. Dönem Toplu Sözleşme’den beklenen haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ısrarla üzerinde durduğu, sözleşmeli personel ve 3600 ek gösterge sorununun çözümü için ilk resmi adım atıldı.

Böylece, sayıları 523 bin 47’ye ulaşan sözleşmeli memurların kadroya geçiş yolu açıldı.

1.5 milyon memurun beklediği 3600 ek gösterge süreci de başladı. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Toplu Sözleşme Mutabakatı’nın 52. maddesine göre, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılacak. Sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma yetkili konfederasyonun katkısıyla 2022’de tamamlanacak.

EK GÖSTERGEDE ANLAŞMAYA VARILDI

Zam görüşmelerinde 3600 ek gösterge konusunda da anlaşma sağlandı. Ek gösterge toplu sözleşme mutabakat metnine girdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikalar 2022’de çalışma yapacak, kanuni düzenleme çıkarılacak. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki ek gösterge cetveli yeniden düzenlenecek. Ek göstergenin 3600’e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri artacak. 1.5 milyon memurun ek gösterge beklentisi karşılanacak. Ek gösterge artışıyla emekli aylıkları ve ikramiyelerinin yüzde 22 ila 25 artması bekleniyor.