GenelGündemSağlık

Koronavirüs yayılırken uzmanlar uyarıyor: Delta varyantı hamilelerde ölümcül oluyor!

Pandemi artık ‘aşısızların pandemisine’ dönerken, Delta varyantı da hız kesmeden dolaşımda olmaya devam ediyor. Uzmanlara göre ise koronavirüs tedavisine yönelik ilaçları pek kullanamayan hamile kadınlar en büyük risk altında olan gruplardan biri. Bu nedenle özellikle de gebelere yönelik aşı çağrısında bulunan uzmanlar hamile kadınların aşılarını en kısa sürede olmaları gerektiğinin altını çiziyorlar.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, Diyarbakır’da Kovid-19 vakalarındaki artışa bağlı olarak hastanenin kliniğinde bu ay vaka sayısında pik yaşandığını söyledi. Delta varyantının yayılmasının vaka sayısının artmasına neden olduğunu aktaran Akelma, şehirde aşı oranlarının düşük olması nedeniyle delta varyantının çok fazla dolaşımda olduğunu belirtti.

MUTASYONLU VİRÜSLE HAMİLE KADINLARDA ÖLÜM ORANI ARTTI

Akelma, delta varyantının hastalarda çok hızlı öldürücü etkisinin bulunduğunu vurguladı. Hastanelerine gelen hamile hastalarında kayıp oranlarının arttığını aktaran Akelma, gebe, yeni doğum yapan ve emziren annelerden aşısını olmayanların durumlarının çok hızlı kötüleştiğini kaydetti. Akelma, şöyle devam etti:

“Gebe hastalar, çok fazla koronavirüs ilacı kullanamıyorlar, hastalık bunlarda çok hızlı ve ölümcül seyrediyor. Delta varyantının ölümcül seyretmesinden kaynaklı gebe kaybımız fazla, bu yüzden gebelerin aşılanması önemli bir konu. Delta varyantı gebelerde çok hızlı yayılıyor. İki ay içerisinde 6 gebe kaybımız var. Şu anda yoğun bakımımızda hamile bir hasta yatıyor. O da entübe ve genel durumu çok kötü. Normal kişilerden farklı olarak hamile hastalarda çok hızlı ve agresif seyirli görüyoruz.”

‘GEBE BİR DEĞİL, İKİ KİŞİDİR’

“Gebe bir değil, iki kişidir. İki kişinin hayatı söz konusu. Hem anne hem de bebek etkileniyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Neval Yaman Görük de kovid-19’u ağır geçiren gebelerde yoğun bakım sürecinde hayati riskler oluşabildiğini söyledi:

“Anne ölümleri yaşanabiliyor. Delta varyantının ülkemizde görülmesiyle beraber Kovid-19’u geçiren annelerde ölüm oranları yüksek. Aynı yaş grubunda gebe olan ve Kovid-19’u geçiren kadınlarda, gebe olmayan kadınlara göre ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 70 daha fazla olduğu biliniyor. Bu da oldukça yüksek bir oran, bunun için çok dikkatli olmak gerekir. Hamileliğin 12. haftasından sonra yüksek riskli grupta olan kadınlara aşı olmalarını öneriyoruz.”