GenelGündemMevzuatPolitika

Yanan ormanda başlayan inşaat için OGM’den açıklama geldi

Muğla‘nın Milas ilçesinde günlerce süren ve doğal yaşamı tehdit eder boyuta ulaşan orman yangınlarının ardından sosyal medyanın gündemine oturan bir gelişme yaşandı. Denize sıfır arazide iş makinelerinin görülmesiyle birçok kişi “Yanan ormanlar imara mı açılacak?” sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Skandal olayın ardından Orman Genel Müdürlüğü‘nden ilk açıklama geldi.

Orman Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Muğla/Milas Kargılı Mevkii’nde bahse konu arazi, orman arazisi değildir. Genel müdürlüğümüz ile ilgisi bulunmamaktadır. Vatandaşın tapulu malı olup, imar izni belediyeye aittir. Vatandaşımız, kendi mülkü olan alana, lavanta dikeceğini belirtmiştir” denildi.

YANAN ORMANLAR İMARA AÇILIR MI?

Geçerli kaynaklardan alınan bilgilere göre, Turizm Teşvik Kanunu’nca orman alanlarının turizme açılması için bu alanların orman vasfını yitirmiş olması dahi gerekmiyor. Turizm bölgelerinde bulunan her türlü orman için imar izni verilebiliyor.

Orman Mühendisleri Odası ise son derece üzücü orman yangınlarının arkasından:

“Yanan ormanların imara açılamayacağı ve yeniden ormanlaştırılacağı Anayasamızda açıkça belirtilmiştir. Anayasamızın 169.maddesi, “…Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz… Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez…” şeklindedir. O yüzden bu olayın siyasete alet edilerek farklı algılar oluşturulmasını etik bulmuyoruz. Daha önceki tüm yanan alanlarda olduğu gibi bu yangınlarda yanan alanlarda hızlı bir şekilde yeniden ormanlaştırılacaktır.” açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise söz konusu durumla ilgili, “Benim Kültür ve Turizm Bakanı’na vermiş olduğum böyle bir yetki yok. Ormanlar yansın buralarda beton yığını inşa edelim, haşa. Betona nasıl olur da ben sahip çıkarım, böyle bir şey söz konusu değildir” demişti.

Bütün bu açıklamaların ardından, orman yangınlarından etkilenen bölgelerin devlet tarafından herhangi bir şekilde imara/turizme açılmaması bekleniyor.