GündemSağlık

‘Yeni bir kapanma olacak mı?’ sorusuna İl Sağlık Müdürü’nden flaş yanıt!

Türkiye, son günlerde yeniden artışa geçen koronavirüs vaka sayıları ve koronavirüs kaynaklı ölümler nedeniyle yeni bir kapanma korkusu yaşıyor. Henüz devlet yetkilileri tarafından kesin bir açıklama yapılmasa da, Pazartesi gününden itibaren okulların açılmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda daha kritik artışların yaşanabileceğine işaret ediliyor. Uzmanlar da aşı olan/olmayan çoğu kişinin maske ve mesafe kurallarını hiçe saydığı için için yeni piklerin yaşanabileceğinin altını çiziyorlar. Ancak İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu‘ndan korkulanın tam aksine bir açıklama geldi. Memişoğlu, “Biz bu şekilde bir daha kapanma olacağını tahmin etmiyoruz ve bunu umut ederek yolumuza devam ediyoruz” dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre pandemide en yüksek vaka sayıları ve hastaneye yatışlar, geçtiğimiz yılın Ekim-Aralık ayları ile bu yılın Mart-Mayıs aylarında yaşanan piklerde görüldü. Bayramdan hemen sonra tekrar vaka artışları yaşansa da, aşılamaların da etkisiyle sağlık sistemi çok da zorlanmadan bu süreci atlattı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, şu anda İstanbul’da yoğun bakım ve servislerdeki doluluk oranlarının yüzde 50-60’lar civarında seyrettiğini belirtti. Aşılanmalar sayesinde büyük bir artış beklemediklerini açıkladı.

YENİ BİR KAPANMA BEKLENMİYOR

Yeni bir kapanmanın gündemde olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Salgının ilk zamanlarında vaka sayıları pik yaptığında dünyanın bazı gelişmiş ülkelerinde insanlar sokaklarda tedavi edilirken, İstanbul gibi bir mega kentte hiçbir hastamız mağdur olmadı. Aşısız olduğumuz, hastalığın yeni farkına vardığımız o zamanlarda bile kimse tedavisiz kalmadı. Biz bu şekilde bir daha kapanma olacağını tahmin etmiyoruz ve bunu umut ederek yolumuza devam ediyoruz. Dünyada da zaten şunu gösterdiler, okullar gibi çok hareketli alanlardaki kısıtlamaları uzun süre yaptığınız zaman, bu sefer ev içi bulaşlar, okul dışı bulaşlarda artış yaşanıyor. O nedenle okulların tekrar kapatılmasının bundan sonra gündemde olacağını düşünmüyorum. Kapalı alanların da insanlar dikkat ettiği sürece, havalandırmaları gerektiği şekilde yapıldığı sürece kapanacağını ön görmüyoruz.”