GenelSağlık

Koronavirüsü atlatanlar ve aşı olanlar için açıklama yapıldı!

Birçok kişi koronavirüsün kan bağışı yapmaya olan etkisini merak ediyor. Konuya yönelik açıklama, Isparta Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Uğur Güzel’den geldi. Güzel, ’28 gün beklenmeli’ uyarısında bulundu. İşte detaylı açıklamalar…

Dr. Güzel, koronavirüs salgınından etkilenen bir alanda çalıştıklarını belirterek, “Bilim Kurulu tarafından alınan önlemler ve halkımızın kafasında soru işaretleri nedeniyle kan bağışı oranında düşüş yaşanmıştı. Sonrasında pandemiyle birlikte gelişen süreçte bilimsel verilerin gün ışığına çıkmasıyla kan bağışı tekrar yavaş yavaş eski haline doğru dönmeye başladı. Hastalıkla ilgili bildiğimiz şeyler özellikle koronavirüs enfeksiyonunun kan nakli ile bulaşmadığı yönünde fakat her şeye rağmen biz yine de koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişilerden kan almak için bazı kurallara uyuyoruz” dedi.

28 GÜN BEKLEME ŞARTI

Koronavirüs atlatan kişilerin kan bağışı yapabileceklerini belirten Güzel, “Bunlardan en önemlisi hastalığı geçiren kişi, tam iyileştikten 28 gün sonra kan bağışında bulunabiliyor veya çift negatif testten 28 gün sonra kan bağışında bulunabiliyor” şeklinde açıklamada bulundu. Güzel, aşı olanların da 8 gün sonra kan bağışında bulunabilecek duruma geldiklerini söyledi.