GündemSağlık

Bakan Koca’dan TURKOVAC açıklaması: ‘Ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz.’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı basın toplantısının ardından çok önemli açıklamalarda bulundu. Yerli aşı TURKOVAC ile ilgili son gelişmeleri de paylaşan Koca, “Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi” dedi.

Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Dün aşılamada 100 milyon doza ulaşılmasının ardından, aşıda gelinen son noktayı da açıkladı.

Henüz ikinci dozunu olmamış vatandaşlara da seslenen Koca,

“Zamanı gelen ikinci doz aşılarımızı yaptıralım. Biliyoruz ki ilk doz aşının tek başına koruyuculuğu yok. İlk doz aşıyla biz aşı sürecimizi başlatmış oluyoruz. Beklediğimiz sonucu, aşılarımızı tamamlayarak alabiliriz. Aşının zaman kaybetmeden tam doz yapılması hayat kurtarır. İlk doz, belirttiğim gibi ilk adımdır. İlk adımdan sonuç almayı ummak yanlış olur. Şu an Kovid-19 sebebiyle yatan hastalarımızdan bir kısmı, aşıları tam olmayan kişilerdir. Virüsü kolaylıkla yenebilmeniz bulaşsa bile hastalığı hafif geçirmeniz için hatırlatma dozu dediğimiz tamamlayıcı dozun üzerinden iki hafta geçmelidir. Şu an hastanelerimizdeki aktif vakaların yüzde 90’a yakın bir bölümü aşı olmamış veya aşısı tamamlamamış kişilerdir.” açıklamasını yaptı.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

“Aşılarımızı olmakla kalmamalıyız. Birbirimize aşıyı hatırlatmalıyız. Kovid-19’a karşı toplum bağışıklığı için gelin aramızda aşıda birlik ve beraberlik bağı kuralım. Aşı, risklere karşı güven, yarınlar için özgürlük duygusudur. Aşı olan, riski herkes için azaltır. Sizleri, her birimizi kuşatan aşıda birlik ve beraberliğe davet ediyorum.”

EKİM AYI İÇİNDE BAŞLAYACAK

Yerli aşı TURKOVAC’a ilişkin müjdeyi de paylaşan Bakan Koca, “Yerli aşımız TURKOVAC, acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz” ifadelerini kullandı.