GenelSağlık

6 Eylül’de resmen başladı! PRC testi nerede yapılır? PCR testi yapan hastaneler…

Korona hastalığını geçirmeyen ve aşı olmayanlar için PCR testi zorunluluğu 6 Eylül Pazartesi günü itibariyle resmen başladı. Aşıya teşvik ve toplumsal bağışıklığı sağlamak amacıyla atılan bu önemli adım kapsamında, başta öğretmenler olmak üzere, kantin çalışanları, öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi kişilerin haftada iki kez PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılacaklardan da negatif sonuç çıkan PCR testi isteniyor. Vatandaşlar ise PCR testlerinin nerelerde yapıldığını merak ediyor.

PCR TESTİ NERELERDE YAPILIYOR?

PCR testleri devlet hastanelerinde ve test yapan tüm sağlık kurumlarında yaptırılabilecek.

Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılan PCR testi, özel sağlık kurumlarında ücretli olarak yapılıyor.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınıyor. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabiliyor. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde bu test için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde sağlık görevlisi tarafından alınan örnek özel bir kaba konuluyor ve bu örnek laboratuvarda test kartuşuna aktarılıyor.
Bu aşamadan sonra örnek otomatik olarak filtre ediliyor. Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA’sı salınıyor. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışıyor. Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılıyor.

Ve sonrasında da sonuç aşamasına geliniyor. PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon yani yüksek ısıya maruz kalan DNA’nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA’ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C’de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana geliyor. Test bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştiriliyor.

PCR testlerinde iki tür uygulama bulunuyor. Bunlar gerçek zamanlı PCR yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR olarak biliniyor. Gerçek zamanlı PCR sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabiliyor.