DünyaGenelGündemSağlık

BioNTech aşısını tercih edenleri ilgilendiriyor! İkinci ve üçüncü dozdaki yan etkileri…

Zorunlu PCR testlerinin yürürlüğe girmesiyle aşılamadaki hızda da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Birçok vatandaş ikinci dozunu tamamlarken, bazıları üçüncü doz koronavirüs aşısını da olmak için randevu alıyor. Ancak bazı vatandaşlar, aşının neden olabileceği yan etkiler konusunda endişeli durumda. Özellikle ikinci ve üçüncü dozun ardından yoğun şekilde kendini gösteren bu yan etkiler için ise uzmanlar peş peşe açıklamalarda bulunuyorlar. Özellikle BioNTech aşısının ikinci ve üçüncü dozundan sonra görülen yan etkilere dair detayları haberimizde bulabilirsiniz…

ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) yaptığı bir araştırmaya göre Moderna da dahil olmak üzere mRNA teknolojisi kullanan aşıların ikinci dozunu alanların en az 3’te 2’si yorgunluk, halsizlik ve kas ağrısı gibi konulardan şikayet ediyor. Aynı şikayetler 3. dozun ardından da geliyor.

Bir diğer mRNA aşısı olan BioNTech aşısını yaptıran kişiler de, özellikle ikinci dozdan sonra sanki korona geçiriyormuş gibi yüksek ateş, halsizlik, baş ve kas ağrısı, mide bulantısı ve titreme gibi şikayetlerde bulunuyor. Ancak uzmanlar, bunda korkulacak hiçbir durumun olmadığının, vücudun antikor üretmeye başladığının bir göstergesi olduğunun altını çiziyorlar.

SINOVAC’TA GÖRÜLMÜYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri de söz konusu yan etkilerin 1-2 gün içinde ortaya çıkabileceğini ve tüm bunların vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğinin bir kanıtı olduğunu ifade ediyor. CDC, sitesinde BioNTech veya Moderna gibi Covid-19’a karşı mRNA teknolojisini kullanan aşılardan yaptıranların, ikinci dozda da aynı markaları tercih etmesi gerektiğini belirtiyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık’a göre de BioNTech aşısında yan etkiler kendini daha fazla gösteriyor.

Prof. Dr. Balık, “Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler BioNTech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor. Kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az gözüküyor.” açıklamasını yaptı.