Bilim, TeknolojiGenelGündemSağlık

Sakın koronaya yakalanmayın! 37 kat daha fazla görülüyor…

Korona geçirenler üzerinde yapılan araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Koronavirüsün özellikle kalpte neden olduğu hasarlar ise araştırmaların odak noktası haline geldi. Son olarak yapılan bir bilimsel çalışma da, virüsün neden olduğu kalp kası iltihabı riskine dikkat çekti. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Savaşçı, kalp kası iltihabına ilişkin yapılan araştırmalardan bahsederek şöyle konuştu:

“Yapılan son çalışmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıracaklarda kalp yönünden endişe olmasın. Örnek veriyorum; kişide bazı kronik hastalıklar vardır, vücutta çok fazla pıhtı atma riski vardır bu kişiler biraz daha doktor tavsiyesi ve önerilere uyarak ve kan sulandırıcı alıyorsa bu dönemde mutlaka ilaçlarına dikkat etmeleri, kalp krizi ve pıhtı atma riskini aşının da olumsuz etkisi ortaya çıkmaması anlamında önemli olacaktır.”

AŞININ CİDDİ DÜZEYDE YAN ETKİSİ YOK

Yan etki yapar korkusuyla aşı olmayanlara yönelik açıklamalarda da bulunan Savaşçı, sözlerine şöyle devam etti:

“Pfizer-BioNTech aşısında omuzda, kolda ağrılı bezeler çıkabiliyor. Bunun için halkımız endişe etmesin, birkaç gün yapılan tedavilerle normalleşiyor zaten. Meme takipli kadınların aşılarını mamografiden sonra yaptırmalarını öneriyoruz çünkü bazen yanıltıcı görüntülere neden olabilir. Vertigoya eğimli, baş dönmesi olan kişilerde bazen aşının yan etkisi vertigoyu tetikleyebiliyor. Kol ağrısı, ateş, yaygın vücut ağrısı yapabiliyor. Bu dönemde biz genelde bol sıvı, ılık duş, istirahat öneriyoruz. Çok gerekmedikçe ağrı kesici önermiyoruz. Çok ağrı oluyorsa ağrı kesici önerebiliriz.”