Gündem

Koronavirüsü için dikkat çeken gelişme! Sıradan bir gribe mi dönüştü?

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (KLİMİK) İstanbul’da düzenlediği sempozyumun ardından basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında Prof. Dr. Alpay Azap çok önemli açıklamalarda bulundu ve koronavirüsü hakkında dikkat çeken bir bilgi paylaştı.

GRİP GİBİ BİR HASTALIĞA DÖNEBİLİR

Alpay Azap açıklamalarının devamında koronavirüsün grip gibi bir hastalığa dönüşeceğini belirtti. Konu ile ilgili olarak Azap’ın açıklamaları şöyle oldu:

“6-9 ay içerisinde bu hastalığın pandemiden çıkıp endemik bir hastalığa, yani kışın artan, yazın azalan tıpkı grip gibi bir hastalığa dönüşme olasılığı var. Ama bunu belirleyen en kritik faktör, yeni bir varyantın ortaya çıkmaması.

Dünya önümüzdeki senenin ortaları veya sonuna doğru atlatmış olabilir pandemiyi. Hatta gelişmiş ülkeler, bizim ülkemiz de dahil, önümüzdeki yılın ortalarından önce atlatabiliriz pandemiyi. Ama aşıdan kaçan bir varyant çıkarsa, bize fazladan en az 1 yıl daha kaybettirir. Bu yeni varyantı engellemenin de tek yolu, insanların hastalanmasını önlemekten geçiyor.

AŞILAMA İLE OLABİLİR

Bu da DSÖ pandemi bitti diyene kadar kişisel önlemlere, maske mesafe temizlik, havalandırma önlemlerine dikkat etmek, kalabalıkların bir araya gelmesini engelleyecek toplumsal kısıtlamaların bir süre daha sürdürülmesi ve en önemlisi de yaygın bir şekilde aşılamanın gerçekleştirilmesi ile olabilir”