EkonomiGündem

Milyonlarca kişiye 6 yıl erken emeklilik müjdesi! Günlük sadece 38 TL

Emeklilik için girişimlerde bulunan ve araştırmalarda bulunan vatandaşlara yanıt niteliğinde bir gelişme meydana geldi. Bu durumu herkes bilmiyor ama 6 yıl erken emeklilik hakkı bulunuyor. Askerlik borçlanması veya doğum borçlanması adı verilen yöntemle hem erkekler hem de kadınlar erken emekli olabiliyor. Doğum borçlanması kapsamında 6 yıl erken emekli olunabilirken bunun için günlük 38 lira borçlanma tutarı belirleniyor.

GÜNLÜK 38 LİRA

6 yıl erken emekli olarak rahat bir nefes alabilirsiniz. Günlük 38 liraya emekli olarak iş hayatını daha erken terk edebilirsiniz. Uzun yıllar boyunca çalışan vatandaşların hayalini kurduğu konu emeklilik oluyor. Emekli olarak hayatının tadını çıkarmak isteyen vatandaşlar için birçok emeklilik formülü bulunuyor. SGK’da yer alan maddelere göre birçok kadın 6 yıl erken emeklilikten faydalanıyor.

SGK kanunu kapsamında çalışma hayatı içinde olan kadınlar sigortalı olarak çalışmaya başladıkları andan itibaren maksimum 3 defa tekrar edilebilecek şekilde doğum borçlanmasından yararlanabiliyor. Bu durum kapsamında 6 yıl daha erken emekli olunabiliyor.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesinde çalışma hayatını sürdüren kadınlar, Bağ-Kur vb. bireysel emeklilik çatısı altında kendi primlerini ödeyerek çalışan kadınlar ve memurlar doğum borçlanmasından yararlanabilir.

Doğum borçlanması için olmazsa olmaz bir şart aranıyor. Bu doğrultuda kadının doğum nedeniyle işten ayrılan kişi adına prim ödenmemiş olması ve çocuğunun hayatta olmasıdır.

Sigortalı oldukları tescil edilmiş tüm kadın çalışanlar bu durumdan faydalanabilir.

Doğum borçlanmasında prim tutarı her yıl ayrı olarak düzenleniyor. Bu doğrultuda 2021 yılı tarifesine göre asgari borçlanma tutarı 38,16 TL olarak belirlendi. Sigortalılar, günlük kazançları çerçevesinde ödemenin üst tutarını kendileri belirleyebiliyor.

BAŞVURU DETAYLARI

Özel sektör çalışanları, doğum borçlanması hizmetinden yararlanabilmek için nereden sigortalı olduğu önemli olmaksızın en son çalıştığı sosyal güvenlik il müdürlüğüne giderek veya e-devlet üzerinden belirtilen yollarla başvuru yapabilirler. Bununla birlikte memurlar ise kendileri veya hak sahipleri vasıtasıyla SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’nın bulunduğu adrese yazacakları dilekçe ile başvurularını yapabilirler.