GenelGündemSağlık

TTB’den kırmızı alarm: ‘Aşı olmayan çocuklar büyük risk altında’

Koronavirüsün olumsuz etkileri yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da kendini gösteriyor. Bunun en büyük örneği de, pandemi nedeniyle yapılmayan kızamık ve polio aşıları… Salgın bağlantılı sebeplerden dolayı kızamık ve polio (çocuk felci) aşısı olmayan çocukların büyük risk altında olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), yazılı bir açıklama yaparak bu aşıları olmayan çocukların karşı karşıya olduğu tehlikeyi söyledi.

İlkokula başlayan çocukların salgın nedeniyle aşılarını olamadığının belirtildiği açıklamada, “Türkiye’de kızamık 2. doz ile aşılama oranları, toplum bağışıklığı için önerilen düzeyin altındadır” uyarısı yapıldı.

TTB, alınabilecek önlemleri de açıkladı:

KIZAMIK

“Okul çocuklarında kızamık aşılaması durumu gözden geçirilmeli, eksik aşılılar aşılanmalıdır.”

“Uzun zamandır çatışmalı bir bölge olan ve sağlık hizmetlerine erişimin sınırlandığı Afganistan’dan gelen düzensiz göçmen topluluklarında 6 aydan 14 yaşa dek tüm çocuklar- önceki aşılanma durumuna bakılmaksızın- kızamık aşısıyla aşılanmalıdır.”

POLİO

“Akut Flask Paralizi taraması güçlendirilmeli ve aktif olarak izlenmelidir.”

“Göçmen topluluklarda 5 yaşından küçükler OPV ile aşılanmalıdır.”

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Kızamık aşısı kızamıkçık ve kabakulak virüsleriyle aynı enjektörde yapılan üçlü bir aşıdır. Kızamık aşısına karşı bağışıklık kazandıran bu aşı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) olarak 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta iki doz şeklinde ücretsiz olarak çocuklara uygulanıyor.

POLİO AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

İki şekilde yapılan polio (çocuk felci) aşısının yapılma şekilleri aşağıdaki gibidir:

OPA, 6. ayını ve 18. ayını tamamlayan bebeklere ikişer damla ağızdan verilerek yapılır.

İPA, 2., 4., 6. ve 18. ayda 5’li karma aşının içinde uygulanır. Kas içine enjekte edilen bir aşıdır. İlköğretim 1. sınıfta olan çocuklara da 4’lü karma aşı içerisinde bir kere daha yine koldan kas içi yapılmaktadır.