DünyaGenelGündemSağlık

Delta varyantı Türkiye’yi etkisi altına aldı! Delta varyantı belirtileri…

Koronavirüs, neredeyse her geçen gün mutasyon geçirerek yeni varyantlar oluşturmaya devam ediyor. Güncel olarak tüm dünyayı en çok etki altına alan varyant ise Delta varyantı. İlk olarak geçen sene Ekim ayında Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı, bulaşıcılık oranının da yüksek olmasıyla kısa sürede milyonlarca insana yayıldı ve can almaya devam etti. Özellikle aşı olmayanlar arasında dolaşıma devam eden virüs, ülkemizde de son dönemde yaşanan vaka artışının en büyük nedeni. Peki delta varyantı nedir? Belirtileri nelerdir? İşte Dünya Sağlık Örgütü’nden resmi açıklamalar…

Delta varyantı, DSÖ’nün dünya çapında takip ettiği ve izlediği endişe verici bir varyant olarak tanımlanıyor. Endişe vericiliği ise bulaşıcılık oranının yüksek olmasından kaynaklanıyor. DSÖ, Delta varyantının ilk olarak Aralık 2021’de tespit edilen Alpha varyantından bile daha hızlı ve öldürücü bir şekilde yayıldığını ifade ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, dünyada çapında bulaşın artmasına katkıda bulunan bir dizi faktör olduğunu da belirtiyor. Bunlar, bireyler arasındaki sosyal temasın ve sosyal hareketliliğin artmış olması ve aşılama oranındaki yetersizlik olarak ifade ediliyor.

SEMPTOMLARI

Delta varyantının en önemli belirtileri orijinal virüsle benzerlik gösteriyor. Ancak yapılan son araştırmalar, Delta varyantının, orijinal virüs kadar ateşe neden olmadığı yönünde. Başlıca belirtileri ise şu şekilde:

Ateş
Şiddetli öksürük
Solunum yetmezliği
Koku kaybı
Eklem ve kaslarda ağrı
Boğaz ağrısı
İştahsızlık
Baş ağrısı
Burun tıkanıklığı
Halsizlik
Bulantı
İshal

Bu belirtilerin en az birkaçına sahip olanların ve şüphelenenlerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek PCR testi yaptırmaları isteniyor.

ÜLKEMİZDE SON DURUM NE?

Türkiye’de Temmuz ayında başlanan normalleşme sürecinden itibaren kademeli olarak artışa geçen vaka sayılarından Delta varyantının sorumlu olduğu biliniyor.

Mayıs ayında 5 binlere kadar düşen vaka sayıları 16 Eylül 2021 itibariyle 28 bin 118’e ulaştı. Can kaybı sayısı ise 262 oldu.

Yüz yüze eğitime geçilmesi de son dönemdeki vaka artışlarının bir diğer sebebi. Ancak hâlâ koronavirüs aşısı olmayanlar da toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesinin önünde bir engel olduğu için başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere yetkililer ve uzmanlar aşı çağrısında bulunmaya devam ediyorlar.