GenelGündemSağlık

Koronavirüs’ten de hızlı yayılıyor! Yeni tehlikenin ismi: Norovirüs

Henüz koronavirüsü yok edememişken Türkiye yeni bir salgınla burun buruna geldi. Karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren Norovirüs, tüm dünyada hem yetişkin hem çocuklarda görülen ishalin başlıca nedeni olarak biliniyor. Peki Norovirüs belirtileri nedir? Nasıl korunabiliriz?

Norovirüsler, dünya genelinde görülme sıklığı giderek artan viral mide bağırsak sisteminin bakteri, virüs veya parazitlerle oluşan enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. İshale yol açan enfeksiyonları kapsıyor. Sıklıkla yaz aylarında görülen bu virüs, çocuklarda ve yetişkinlerde ishal ve kusma ile seyreden salgın hastalıklara neden olan önemli etkenlerden biri olarak da biliniyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Norovirüsün kuluçka süresi 18-72 saattir. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlayan karın ağrısı görülür. Bulantı, kusma ile ani başlayan hastalığa saatler içinde ishal de eşlik eder. Baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, sıvı kaybı bulguları, karında kramplar ve ateş görülebilir. Bu belirtiler genelde 3-4 gün sürer. Hastaların büyük kısmı kendiliğinden iyileşir. Virüsün çevreye atılımı 2-3 hafta kadar devam edebilir.

NOROVİRÜS’TEN NASIL KORUNURUZ?

Henüz bir aşısı olmayan norovirüste hijyen kuralları çok önemlidir. Gerekli hijyen ortamı ne kadar sağlanırsa virüse yakalanma ihtimali de o kadar düşüş gösteriyor. Virüs sabunla etkisiz hale geldiğinden el yıkamak en önemli koruyucu uygulamadır. Özellikle bebek bezi değişimi, tuvalet kullanımı sonrası, yemekten veya yemek hazırlanmasından önce el temizliğine dikkat edilmelidir.  Oyuncakların ve çocukların bulunduğu ortamların temizliği de unutulmamalıdır.