DünyaGenelGündemSağlık

BioNTech aşısının tüm yan etkileri ortaya çıktı! Yan etkileri neden ağır geçiyor? Kaç gün sürüyor?

Etkili bir mRNA koronavirüs aşısı olan BioNTech aşısının özellikle 2. ve 3. dozundan sonra oluşturduğu yan etkiler, vatandaşları şüpheye düşürüyor; hatta birçok vatandaş bu yan etkiler nedeniyle aşı olmaktan çekiniyor. Peki BioNTech aşısında yan etkiler neden bu kadar ağır şekilde geçiyor? Etkileri kaç gün sürüyor? Ayrıntılı bilgiler haberimizde mevcuttur.

Pfizer-BioNTech aşısını yaptıran çoğu kişi, özellikle 2. ve 3. dozdan sonra yüksek ateş, halsizlik, baş ve kas ağrısı, mide bulantısı ve titreme gibi şikayetlerde bulunuyor. Bu belirtiler genellikle 24 saat sonra geçerken, kolda oluşan ağrının geçmesi 48 saati bulabiliyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yapılan araştırmaya göre de 2. doz aşıdan sonra 18-55 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 15’inde yüksek ateş tespit edildi. Birinci aşıdan sonra ateşlenenlerin oranı ise yüzde 4 olarak ölçüldü.

Titreme şeklinde görülen yan etki de araştırmaya katılanlarda birinci dozdan sonra yüzde 14, ikinci dozdan sonra ise yüzde 35 oranında görüldü.

2. doz aşıdan sonra yorgunluk hissini ise araştırmaya katılanların üçte ikisi yaşadı. Yine 2. dozdan sonra baş ağrısından şikayetçi olanların sayısı da belirgin bir şekilde arttı.

YAN ETKİLER NEDEN İLK DOZA GÖRE DAHA AĞIR?

Peki bu yan etkiler neden ilk doza göre daha ağır şekilde geçiyor? İmmünolog ve Alman İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Carsten Watzl, Hamburger Morgenpost’a yaptığı değerlendirmede, ilk aşılamada doğuştan kazanılan bağışıklık sisteminin aşıdaki virüs RNA’sına tepki verdiğini, bunun sonucunda da vücudun titreme, yüksek ateş gibi yan etkilere neden olabilecek haberci maddeler gönderip iltihaplanmaya tepki gösterdiğini söyledi. Uzman ikinci aşılamada ise ilk aşıdan sonra vücutta oluşan sonradan kazanılmış bağışıklık sisteminin de ilaveten devreye girmesiyle vücudun daha güçlü tepki verdiğini açıkladı.

Yani tüm bu yan etkiler, aslında vücudun bağışıklık sisteminin, virüs tehdidine karşı hazırlanma biçimi olarak tanımlanabilir. Aşıdan sonra oluşan yan etkiler, bünyenin virüse “Ben seni tanıyorum” deme biçimidir.