Gündem

İstanbul 6,9 şiddetinde deprem açıklaması! ‘Kurtulmak mümkün değil’ açıklaması yapıldı

Prof. Dr. Bülent Oruç İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Oruç açıklamalarında Marmara Denizi’nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyeceğini belirtti.

KORKUTAN DEPREM AÇIKLAMASI

Bülent Oruç açıklamalarında olası İstanbul depreminde deniz içinde kütle düşmeleri nedeniyle tsunami oluşabileceğini belirtti Marmara Denizi’nde Pasifik Okyanusu’ndaki gibi yıkıcı tsunami olmayacağını vurguladı. Bu konuda Bülent Oruç’un açıklamaları şöyle oldu:

“Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu fay hattının alt kolları devam ediyor. Birincisi Adalar kolu diğeri Orta Marmara kolu ve Tekirdağ kolu olmak üzere kollar var. Aslında bu kolların geçtiği bölgeler, çukurlukları denetleyen kollar.

“6,9 ŞİDDETİNDE DEPREM”

Yaklaşık olarak 1200 metrelik bir çukurluktan bahsetmek gerekir Marmara Denizi içerisinde. Biz deprem sınıflandırması yaparken 6.9’dan büyük depremlere yıkıcı deprem adını veriyoruz.

“MARMARA DENİZİ’NDE ASLA OLMAYACAK”

Burada yaşanacak bir yıkıcı depremde, derin denizlerdeki dik yamaçlara bağlı olarak bir heyelan söz konusu olabilir. Bu büyük kütle düşmeleri de tsunami dediğimiz olaylara neden olabilir fakat Pasifik Okyanusu’ndaki o büyük dalma-batma alanlarında ortaya çıkan çok yıkıcı depremlerin meydana getirdiği tsunami türünden tsunamiler Marmara Denizi’nde asla olmayacak.”

“AÇIK DENİZLERE SÜRÜKLEYEBİLİR”

Bülent Oruç açıklamalarının devamında tsunamiyle ilgili birçok adım atılması gereken konu olduğunu belirtti ve Marmara Denizi’nde olursa ortalama 1 metrelik bir dalga yüksekliği, kıyıya doğru 50 metre ile 100 metre arasında bir mesafede su kütlesinin gelmesine neden olabileceğini vurguladı. Oruç açıklamalarında “Bu ölçekte bir tsunami bile kıyıya yakın olan araçları, insanları, canlıları çekip, açık denizlere doğru sürükleyebilir.” ifadelerini kullandı.