DünyaGenelGündemSağlık

Tek tek açıklandı! İşte BioNTech aşısının bütün yan etkileri… Yan etkiler neden ağır geçiyor?

FDA’dan tam kullanım onayı alan ve etkili bir mRNA koronavirüs aşısı olan BioNTech aşısının özellikle 2. ve 3. dozundan sonra oluşturduğu yan etkiler vatandaşları şüpheye düşürmekle kalmıyor, birçok vatandaş bu yan etkiler nedeniyle aşı olmak istemiyor. Peki BioNTech aşısında yan etkiler neden bu kadar ağır şekilde geçiyor? Etkileri kaç gün sürüyor? Detaylı bilgiler haberimizde…

Türk bilim insanları tarafından Almanya’da üretilen BioNTech aşısını yaptıran çoğu kişi, özellikle 2. ve 3. dozdan sonra yüksek ateş, halsizlik, baş ve kas ağrısı, mide bulantısı ve titreme gibi şikayetlerde bulunuyor. Bu belirtiler genellikle 24 saat sonra geçiyor ancak kolda oluşan ağrının tamamen geçmesi 48 saati bulabiliyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yapılan araştırmaya göre de 2. doz aşıdan sonra 18-55 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 15’inde yüksek ateşten şikayet ediyor. İlk aşıdan sonra ateşlenenlerin oranı ise yalnızca yüzde 4 civarında. Titreme şeklinde görülen yan etki ise araştırmaya katılanlarda ilk dozdan sonra yüzde 14, 2. dozdan sonra ise yüzde 35 oranında kaydedildi.

2. doz aşıdan sonra yorgunluk hissini ise araştırmaya katılanların üçte ikisi yaşadı.

Yine 2. dozdan sonra baş ağrısından şikayetçi olanların sayısı da belirgin bir şekilde arttı.

İKİNCİ DOZDA DAHA AĞIR YAN ETKİLER

Peki bu yan etkiler neden ilk doza göre daha ağır şekilde geçiyor? İmmünolog ve Alman İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Carsten Watzl, Hamburger Morgenpost’a yaptığı değerlendirmede, ilk aşılamada doğuştan kazanılan bağışıklık sisteminin aşıdaki virüs RNA’sına tepki verdiğini, bunun sonucunda da vücudun titreme, yüksek ateş gibi yan etkilere neden olabilecek haberci maddeler gönderip iltihaplanmaya tepki gösterdiğini söyledi. Uzman, ikinci aşılamada ise ilk aşıdan sonra vücutta oluşan sonradan kazanılmış bağışıklık sisteminin de ilaveten devreye girmesiyle vücudun daha güçlü tepki verdiğini açıkladı.

Özetle tüm bu yan etkiler aslında vücudun bağışıklık sisteminin virüs tehdidine karşı hazırlanma biçimi olarak tanımlanabilir. Aşıdan sonra oluşan yan etkiler, bünyenin virüse “Ben seni tanıyorum” deme biçimidir. Bu nedenle aşı sırası gelenlerin hem kendi sağlıkları hem de toplum bağışıklığı adına geciktirmeden aşılarını olmaları gerekiyor. Uzmanlar, büyük oranda toplum bağışıklığı sağlanmadan koronavirüsü yenmenin mümkün olmadığının altını çiziyorlar.