DünyaGenelGündemSağlık

Sinovac araştırmaları devam ediyor: Bir ülkede kullanımına son verildi

Tayland ve Endonezya’daki sağlık çalışanlarının iki doz Sinovac aşısı olmalarına rağmen hastalanmaları nedeniyle Çin aşısının etkinliği konusunda artan şüpheler doğrultusunda Malezya hükümeti yeni bir araştırma yaptı. Çinli Sinovac firmasının ürettiği koronavirüs (Covid-19) aşısı Coronavac’le ilgili yapılan çalışmalarda BioNTech aşısı ile kıyaslama da yapıldı. İşte çarpıcı araştırmanın sonuçları…

 

Malezya hükümeti tarafından yapılan araştırmada, 7,2 milyon Coronavac aşısı olan kişinin sadece yüzde 0,011’inin Covid-19 nedeniyle yoğun bakım ünitelerine kaldırıldığı ifade edildi. Bu oran Pfizer/BioNTech aşısını olan 6,5 milyon kişide ise yüzde 0,002 oranında kaldı.

Klinik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Kalaiarasu Peariasamy, tüm aşıların yoğun bakım ünitelerine kaldırılan hasta sayısını yüzde 83 düşürdüğünü belirtti. Yetkili, 1,26 milyon kişide yapılan testlerde ise Covid-19 sebepli ölüm vakalarının yüzde 88 oranında gerilediğini gördüklerini ifade etti.

MALEZYA KULLANIMI SONLANDIRDI

Malezya geçen Temmuz’da Coronavac aşısının kullanımı sonlandıracağını, çünkü diğer aşılardan yeterince tedarik edildiğini açıklamıştı. Sinovac’ın ürettiği Coronavac aşısı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Çin, Endonezya, Tayland ve Brezilya gibi ülkelerde toplam 1,8 doz kullanıldı.