Gündem

Koronavirüs geçirenlere kötü haber! Kalıcı olacak: Resmen duyuruldu

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüsü atlatmış kişiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mehmet Ceyhan açıklamalarında hastalığı atlatmış olmanın istenilen düzeyde bağışıklık oluşturmadığını belirtti. Ayrıca Ceyhan açıklamalarının devamında hastalık geçirildi diye bu duruma güvenilmemesi gerektiğini hastanelerde hastalıktan 2 ay sonra tekrar hastalık geçiren kişiler olduğunu belirtti.

HASTALIĞI GEÇİRDİM DİYE RAHATLAMAYIN

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalığı geçirenlerin bağışıklık seviyeleri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Mehmet Ceyhan bu konu hakkında yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şu yanılgıdan kurtulmamız lazım; hastalık istenilen düzeyde bağışıklık sağlamıyor. ‘Ben hastalık geçirdim’ deyip buna güvenmeyin. Bizim çok yatan hastalarımız içinde 3’üncü defa enfeksiyon geçirenler var. Mutant virüs bazı şeyleri de şüphe ile karşılamamıza neden oldu, bildiğimizi sandığımız şeyleri. Bunlardan bir tanesi de geçirilen hastalığın 6 ay koruması. Hastanemizde hastalıktan 2 ay sonra tekrar hastalık geçiren kişiler var. ‘Şu kadarı hastalık ile bağışıklık kazanır, şu kadarını da ben aşılarım’ diye hesap yaparsak; Hindistan bunu yaptı, büyük bir patlama yaşadı. Aşı ve tedbiri birlikte yürütmeden vaka sayısının azalması mümkün değil. Biz ‘6 ay bekleyin’ diye söylüyorduk, mutant virüs ile ortaya çıkan vakalarda daha erken hastalanmalar olduğunu görüyoruz; aşıyı da belki 6 ay sonra değil, daha erken sürede yapmamız gerekecek”

ÖNLEMLERE NE KADAR UYULDUĞU ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, alınan önlemler ile birlikte vaka sayılarında azalma yaşanıp yaşanamayacağı konusunda da değerlendirmelerde bulunarak halkın kurallara ne kadar uyduğunun çok önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Orada bir iyiye gitmeyi ben gözlemlemiyorum açıkçası. Aşılma hızımız ilk başta gayet iyiydi, şimdi günde 30 binlere kadar düştü, bu hızla devam ederse Türkiye’nin istediğimiz düzeyde aşılanması yıllar alır. Aşı kararsızlığını biz zaten bekliyorduk, bunun çok önceden tedbirinin alınması lazımdı”