EğitimGenelGündem

Yüz yüze eğitim döneminde milyonları ilgilendiren yasak kararı! Yeni döneme resmen girildi

2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın iş birliğiyle ‘Okul Gıdası Logosu İşbirliği Protokolü’ imzalanmıştı. Bu kapsamda Okul Gıdası logusu bulunmayan ürünlerin okul kantinlerinde satışı yasaklandı. Ancak koronavirüs sebebiyle bu uygulama 6 Eylül 2021’de uygulamaya konuldu. Diğer yandan bazı okullar hâlâ bu uygulamaya geçmiş değil. Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdüssamed Boyu da Okul Gıdası logosunun önemini gazetecilerle paylaştı. İşte Boyu’nun açıklamaları…

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, yeni uygulamaya konulan Okul Gıdası Logosu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okul / kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların etiketi üzerinde yer alacak logodur. Temel ve ortaöğretim çağındaki çocuk ve gençlerin büyüyüp gelişebilmeleri, yaşam kalitelerinin artırılması ve devamının sağlanabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Yeterli ve dengeli beslenme ise güvenli gıda tanımına uyan gıdaların tüketilmesi ile mümkün olabilir. Kantin gibi gıda satışı yapılan yerlerde her ürünün Bakanlığın belirlediği kriterlere uyularak üretilmesi, güvenilir olduğuna dair Okul Gıdası onayının alınarak satışa sunulması önemli.”

“Yıllardır üzerinde çalışılan hazır ambalajlı gıdalar için Bakanlıktan Okul Gıdası Logosu onayı alınmasına dair karar, 06.09.2021 tarihinden itibaren zorunlu hale getirildi. Eğitim kurumlarında satışı uygun olan gıda ve içecekler; meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuru yemişler , taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, içme sütü, yoğurt , ayran, günlük haşlanmış yumurta, zeytin, çeşnili ekmekler, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek/tam buğday unlu lavaş, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan yumurta veya peynir, taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzeler içeren yağ eklenmemiş sandviçler, içme suyu, doğal mineralli su, doğal kaynak suyu ve şekersiz sakızlardır.”

BİRÇOK ÜRÜN YASAKLANDI

“Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içeceği (karbonhidrat- elektrolit içeceği), meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş vb.), gevrek çerezler gibi ürünler bilim kurulu karar tutanağına göre eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıdalar kategorisindedir.”

“Ancak kriterleri sağladığında satışa uygun görülen ambalajlı gıdalar arasında bulunan kek, bisküvi, kraker, gevrekler, patlamış mısır gibi gıdalar da bulunuyor. Bu gıdalar uygun görülen toplam enerji değeri, şeker ve yağ miktarına dikkat edilerek üretildiğinde, zararlı gıdalar kategorisinden çıkıp tüketilebilir gıdalar kategorisine girer. Burada da Okul Gıdası logosunun önemini görebiliyoruz.”