Bilim, TeknolojiGenelGündemTeknoloji

Flaş iddia! WhatsApp ve Instagram neden çöktü? Kullanıcı bilgileri çalındı mı?

Dün tüm dünya, dünya çapında en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile ünlü sosyal medya platformu Instagram ve Facebook‘ta yaşanan yaklaşık 6 saatlik kesintiyle karşı karşıya kaldı. Twitter’da da yaşanan kısa süreli sorun çözülürken, diğer platformların çökmesi üzerine #down, #WhatsApp, #Instagram gibi etiketler gündem oldu. Peki milyonlarca kullanıcıya ait bu platformlardaki sorunun asıl sebebi neydi?

Kullanıcı bilgilerinin çalındığı yönündeki iddialara ek bir diğer iddia da Facebook için geldi. Şirket çalışanlarının kendilerine ait kartlarla Facebook binasına giremedikleri iddiası ortaya atıldı. Facebook’un altyapı direktörü Santosh Janardhan ise şirketin sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığının saptandığını söyledi.

Şirket, kullanıcı verilerinin çalındığına dair herhangi bir kanıt bulunamadığı ifade etti ve tüm iddiaları reddetti.

CNBC’den çevrilen habere göre Facebook yaptığı açıklamada, “Dünyanın dört bir yanında bize güvenen devasa insan ve işletmeler topluluğu: Özür dileriz. Uygulamalarımıza ve hizmetlerimize yeniden erişim sağlamak için çok çalışıyoruz ve şimdi tekrar çevrimiçi olduklarını bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Bizimle birlikte hareket ettiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Kesinti, bir hatanın siteyi yaklaşık bir gün boyunca çevrimdışı bırakarak ortalama 80 milyon kullanıcıyı etkilediği 2008’den bu yana Facebook için en uzun kesinti süresi oldu. Platformun şu anda 3 milyar kullanıcısı var.