GenelGündemSağlık

Uzman isimden herkesi korkutan delta varyantı açıklaması geldi: Orijinal virüsün aksine kronik hastalığı olmayanları da…

Bulaş oranı ve öldürücülük riski daha yüksek olan ve dünyayı kısa sürede etkisi altına alan delta varyantı ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Vaka sayılarındaki önlenemez artış da korkutmaya devam ederken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de delta kapsamında üzen haberi verdi. Özlü’nün açıklamalarına göre artık koronaya yakalanmamak çok daha büyük önem arz ediyor; çünkü delta varyantı genç, yaşlı, kronik hastalığı olan, olmayan her bireyi ağır şekilde etkileyebiliyor.

Prof. Dr. Özlü’nün açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Delta varyantı gençlerde hem daha fazla görülüyor hem de çok ağır vakalarımız var. Şu anda serviste, yoğun bakımda takip ettiğimiz hastalarımızın yaş ortalaması 25-35. Önceden hastalığı yok. Sapasağlam insanlar bunlar. Bakıyorsunuz çok ağır bir tabloyla karşımıza geliyor. Entübe oluyor. Yoğun bakımda takip ediliyor. Kaybettiklerimiz de oluyor. Oysa bunları önlemek mümkün.”

Gençlerde vaka oranlarının artmasına yönelik konuşan uzman isim şöyle devam etti:

“Bunun sebebi yaşlı popülasyonun, kronik hastalığı olanların ve sağlık çalışanlarının iyi aşılanmış olması. Ancak gençlerimiz bu konuda biraz isteksiz davrandılar. Kendilerini güvende hissettiler. ‘Biz genciz, bize bir şey olmaz, virüs bize bulaşmaz, bulaşsa da hasta olmayız, ayakta atlatırız.’ gibi düşündüler. Ama öyle değil.”