EkonomiGündem

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı belli oldu! İşte asgari ücrete yapılacak zammın hesabı

Türkiye’deki 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen 2022 asgari ücret zammı ile ilgili ilk haberler gelmeye devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yaptı ve “Çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız” dedi. Vatandaşlar tarafından asgari ücret zammı araştırılmaya başlandı.

PANDEMİ ŞARTLARINDA BELİRLENMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl asgari ücret belirlenirken pandemi şartları da göz önüne alınmış ve yüzde 21.56 oranında artış yapılarak en düşük brüt ücret 3.577,50 TL’ye yükseltilmişti. Net asgari ücret ise bu yıl 2.825,90 TL olarak uygulanıyor. Yani işverene bu rakamdan daha az maaş veremezsin deniliyor. Ancak çoğunlukla ‘bunu vereceksin’ anlaşıldığı için ya da benim gizli işsizlik diye tabir ettiğim maaşı asgari ücretten gösterip kalanını elden verme uygulandığı için çalışanların yüzde 40’a yakını asgari ücretle çalışıyormuş gibi kayıtlara geçiyor.

Sabah gazetesinden Faruk Erdem’in aktardıklarına göre geçtiğimiz yıl asgari ücret pandemi şartlarında belirlendi ve enflasyonun oldukça üzerinde bir oran tespit edilmişti. 2020’de enflasyon yüzde 14.6 olarak açıklanmıştı ve asgari ücret artışı bunun 7 puan daha üzerinde gerçekleşti.

2022 ASGARİ ÜCRET

Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi kapsamında yıl sonunda enflasyonun yüzde 16 civarında olması bekleniyor. Bu doğrultuda enflasyonun 5 veya 6 puan üzerinde bir zam olması muhtemel.

Bu oranlar dikkate alındığında 2022 yılı asgari ücretin brüt 4 bin 364 lira net ise 3 bin 447 lira olması bekleniyor.