GenelGündemTeknoloji

Android telefon kullananlar dikkat! Kişisel bilgileriniz sızdırılıyor olabilir, kullanıcı verileriniz güvende mi?

Samsung, Huawei, General Mobile, Oppo gibi Android işletim sistemli telefonları kullanan herkes için ortaya yeni bir iddia atıldı. Telefonlara önceden yüklenmiş uygulamalarla Google, Microsoft ve Facebook gibi üçüncü taraflara seri numaraları ve uygulama kullanım bilgileri gibi hassas kullanıcı verileri gönderildiği iddia edildi.

TRT’den alıntılanan habere göre, Trinity College Dublin ve Edinburgh Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı bir araştırma; Android işletim sistemi cihazları, ahize seri numaraları ve uygulama kullanım bilgileri gibi hassas kullanıcı verilerini Samsung gibi üreticilere ve Google, Microsoft ve Facebook gibi üçüncü taraflara aktardığını ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmaya göre, Samsung, Xiaomi, Huawei ve Realme gibi popüler satıcılar tarafından geliştirilen Google’ın Android sisteminin tescilli varyantları, bu üreticilere ve uygulamaları bu cihazlara önceden yüklenmiş olarak gelen üçüncü taraf firmalara önemli miktarda bilgi gönderiyor.

Cihazı tanımlayan veriler tüketicinin bu uygulamayı devre dışı bırakmasından sonra bile gönderilmeye devam ediyor. Çalışmada, şirketler tarafından sessizce toplanan verilerin, cihazın IMEI kodu gibi tanımlayıcılar ile bağlantılı olduğunu bulundu. Diğer yandan kişilerin ilgi alanları konusunda da bilgi toplanabiliyor.