EkonomiGündem

Piyasalar tepetaklak oldu! Dolar düşmeyecek, 10 TL olacak! Merkez Bankası dolar için kritik tarihi açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Kabine Toplantısı’nda sarf ettiği “Suriye’den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır. Buralardan kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız” sözlerinin ardından 9 seviyesini aşan dolar, bugün itibariyle 9,21 TL’ye ulaştı. Kurdaki bu artış tüketici için birçok zammın da habercisi olarak nitelendirilirken bu dolar artışına bağlı olarak motorin ve benzine zam haberi de gecikmedi. Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarında en az 40 kuruşluk zamma neden oldu. Diğer yandan Merkez Bankası son dakika dolar ve faiz açıklaması yaptı.

Piyasanın beklentilerini göstermesi açısından büyük önem taşıyan ve ekonominin gidişatı ve geleceği açısından merakla takip edilen Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi Ekim 2021 raporu son dakika yayımlandı.

10 TL’YE KADAR ÇIKACAK

Yayımlanan ankette en merak edilen kısım ise yıl sonu için dolar kuru tahminiydi. Anket katılımcılarının sonuçlarına göre cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 8,92 TL iken, bu anket döneminde 9,22 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 9,56 TL iken, bu anket döneminde 10,01 TL olarak gerçekleşti.

ENFLASYON TAHMİNİ DE GELDİ

Yine aynı ankete göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 16,74 iken, bu anket döneminde yüzde 17,63 olarak gerçekleşti.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,94 iken, bu anket döneminde yüzde 13,91 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10,71 ve yüzde 11,27 olarak belirtildi.