Genel

Zorunlu oldu! Bu belgeyi almazsanız bin 185 TL para cezası ile karşılaşabilirsiniz!

Ülkemizde trafiğin sağlıklı bir şekilde akmasını sağlamak adına birtakım uygulamalar bulunuyor. Özellikle kişinin psikolojilerinin araç kullanmaya elverişli olduğunu gösteren psikoteknik belgesi son dönemlerin en çok araştırılan konuları arasında yerini aldı.

Psikoteknik belgesi almadan trafiğe çıkan sürücüler, 2 yıl trafikten men edileceği gibi ayrıca bin 185 TL para cezası ile de karşılaşabiliyorlar.

Ülkemizde trafiğe çıkan ticari araç sürücüleri için psikoteknik belgesi zorunlu hale getirildi. Psikoteknik belgesinin maliyeti yaklaşık olarak 150 TL şeklinde belirtildi.

1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren psikoteknik belgesi olmadan trafiğe çıkan ticari araç sürücüleri trafikten men ediliyor. Aynı zamanda da ciddi para cezası kesiliyor.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Psikoteknik belgesini almak son derece kolay. İllere göre farklılık gösteren bu belgenin yaklaşık olarak maliyeti 150 TL olarak ifade edildi. Belirlenen devlet ya da özel kuruluşlardan alınabiliyor. Kişi girmiş olduğu testte muhakeme testi, dikkat testi, çarpışma tahmini testi, görsel algı bellek testi, hız mesafe tahmin testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi gibi birtakım testlerden geçiyor.

Kişi başvurduğu kurumda aynı gün içerisinde birtakım testlere tabi tutulduktan sonra belgesini alabiliyor.