EkonomiGündem

Çalışanlara 10 yıl çalışma süresi ile emeklilik hakkı getirildi! 10 yıl çalışan başvuru yapsın: Hemen maaş bağlanıyor

İşçi ve çalışanları koruyan kanunlar sayesinde her yıl binlerce kişi erken emekli olma şansı buluyor. Bu doğrultuda çalışan vatandaşlara 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim ödenmesi halinde erken emekli olma hakkı verilirken bu fırsattan sadece işçiler değil esnaflar da yararlanabiliyor. öylelikle yaş şartını beklemeden maaş alabiliyorsunuz. Ancak emekli olmanız için il ve ilçenizdeki SGK merkezlerine başvurmanız gerekiyor.

KOLAYLIKLAR SUNULUYOR

Sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalı çalışanlar için emeklilik hakkı kazanıyor. Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor. Bununla birlikte sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik gibi kolaylıklar sunuluyor.

HASTANELERE SEVK EDİLECEKLER

Malulen emeklilik için aranan en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bağ-Kur’lular, emeklilik için kendileri bizzat maluliyet tespiti talebinde bulunuyor. Bunun için ilde veya ilçede bulunan SGK merkezlerine başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru sonrasında yetkili hastanelere sevk edileceklerdir.

1800 GÜN PRİM

Bağ-Kur’luların malulen emeklilikleri için yaş şartı aranmıyor. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları şart. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmıyor ve 1800 gün prim yeterli oluyor. Bağ-Kur’luların malulen emeklilikleri için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi dahil herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekiyor.