Gündem

Son dakika! Artık herkes bunalmıştı! Koronavirüs salgınında vatandaşların yüzünü güldüren müjde duyuruldu

Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen yerli ve milli aşı Turkovac, için flaş bir gelişme yaşandı. Yerli aşımız iki doz aşı olan vatandaşlara hatırlatma dozu olarak uygulanmaya başlandı. Bu doğrultuda Kayseri’de bir vatandaşa yerli aşımız üçüncü doz olarak uygulandı.

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezinde (ERAGEM), koronavirüse karşı geliştirilen inaktif aşı Turkovac’ın faz-3 çalışmaları kapsamında ilk hatırlatma dozu Erdal Özkan adlı gönüllüye uygulandı.

AÇIKLAMA YAPILDI

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız hatırlatma dozunun ardından bir açıklama yaptı. Yıldız açıklamalarında Turkovac aşısının 3.doz olarak uygulanmaya başladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

HER YIL KULLANILACAK

“Daha önce hiç aşı olmamış gönüllüleri aşılıyorduk. Şimdi ise Çin aşısı ile iki doz aşılananların rafael yani hatırlatma dozlarını aşılamaya başlıyoruz. Gidişattan anlaşılıyor ki biz her yıl mevsimsel grip gibi bu aşılamaya maruz kalacağız. Grip gibi aşılanmamız gerekecek. Bu pandemi belirli bir noktada devam edecek gibi gözüküyor. Bu noktada da her yıl aşılanmamız gerekiyor. Bu aşılama için Turkovac aşısı, her yıl kullanılacak aşı olarak kendi yerli aşımız olması önemli bir çalışma”

İKİ DOZ AŞILANMA ORANI YÜZDE 75

Türkiye’de 2 doz aşılama oranının yüzde 75 oranına ulaşatığını belirten Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız; “Toplumda iki doz aşılanmış ve daha sonra aşılanmamış insan sayısı oldukça fazla.