Ekonomi

Zam kapıda! Araç almak isteyenlere çok kötü haber! Tarih verildi!

Son dönemlerde vatandaşlara duyurulan zam haberlerine bir yenisi daha eklendi. Gelen son bilgiye göre araç fiyatlarına zam geliyor. Konuyla ilgili tarih verildi. Araç almak isteyen herkesi yakından ilgilendiren gelişmeye ilişkin detaylar haberimizde..

Araç sahibi olmak isteyenler son dönemlerde sıfır araçların tedarik edilememe sebebi ile ikinci el araçlara yöneliyor. Bu kapsamda son dönemlerin en sık tercih edilen binek ve hafif ticari araç alanında en çok tercih edilen modeller de belli oldu.

Sıfır araç almak isteyenler için araç fiyatlarına ilişkin önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre yılbaşından sonra araç fiyatları yükselecek. Fiyat artışının ise yüzde 12’yi bulması bekleniyor.

Cardata Genel Müdür Hüsamettin Yalçın yaptığı açıklamasında, “Temmuz ve Ağustos aylarındaki kısmi hareketlilik Eylül ayından itibaren belirli bir çizgiye geriledi. Ekonomik nedenlerden ötürü tüketiciler ikinci eldeki satın alma ihtiyaçlarını bir miktar öteledi ve beklemeye geçti. Bu durum ise ikinci elde fiyatların rayına oturmasını sağladı. Diğer yandan, sıfır araçlardaki tedarik sıkıntılarının 2022’de de devam edeceği artık açıkça konuşuluyor. Özellikle Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarındaki talebin kademeli olarak Aralık ortasına doğru bir seyirde artacağını öngörüyoruz. Bu durum da ikinci el araç fiyatlarını bir miktar artıracaktır. Dolayısıyla şu anda ikinci el araç almak için çok doğru bir noktadayız” dedi.

YÜZDE 23 ARTIŞ YAŞANABİLİR

Yalçın, açıklamasının devamında birtakım durumların fiyatların artmasına neden olabileceğini ifade ederek, zam konusuna ilişkin şunları söyledi:

“Çip krizi ve beraberinde gelen tedarik sorunları sürerken özellikle ülkemizde kur artışı da devam ediyor. Bunlara bağlı olarak yeni otomobil fiyatları yukarı doğru gidiyor. Türkiye’de özellikle son 3 ay otomobil satışlarının en yoğun olduğu dönemdir. Ancak, bu sene araç tedarik sıkıntısı olacağından yaklaşık 50-60 bine oturan aylık sıfır kilometre araç satışı daha da düşecektir. Bizim yapmış olduğumuz pazar ve bütçe analizlerinde tüm bu sebeplerden dolayı Ocak 2022’ye şu anki fiyatlardan sıfır kilometre araçlarda yüzde 12 daha fazla bedelle girileceği öngörülüyor. Sıfır kilometre araç bulunamadığı için talep ikinci el araçlara kayacak. Bu da ikinci eldeki talebi canlandıracak. İkinci eldeki talebin canlanması demek ikinci el araç fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor”

Ekim ayı içerisinde en çok tercih edilen araçlar da belli oldu. Buna göre en çok tercih edilen ikinci el araç modeli Renault Megane oldu.