Bilim, TeknolojiGenelGündemSağlık

Koronavirüs testi olanlar, olacaklar dikkat! Yepyeni bir dönem başlıyor, artık…

Yaklaşık 2 senedir koronavirüsle mücadele ediyor olmak bizleri covid-19, PCR, antijen gibi kavramlarla tanıştırdı. Üstelik dünyanın her yanından bilim insanları bu kavramların altını sürekli doldurarak insanlığı yeni şekilleriyle buluşturuyorlar. Bir yenilik daha ise hap olarak görülebilecek koronavirüs tedavisine ek olarak PCR ve antijen testleri için geldi. Türk bilim insanları, koronavirüs testi için kişiden burundan çubukla alınan sürüntü yerine gargara ve ağız çalkalama suyu geliştirdi.

Türk bilim insanları yeni yöntemi bilim dünyasına kazandırdı. Acıbadem Üniversitesi’nden Tıbbi Mikrobiyoloji ve Medikal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanıl Kocagöz ve Tıp Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özge Can’ın araştırma ekipleriyle Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde geliştirdikleri MyMagiCon ismi verilen yöntemin güvenilirliği bilimsel olarak da kanıtlandı.

Yeni koronavirüs tespit yöntemi Acıbadem Maslak ve Acıbadem Altunizade Hastaneleri’nde kullanılmaya başlandı.

YENİ TEST NASIL YAPILIYOR?

MyMagiCon yönteminde kişinin bir iki yudum içme suyunu ağzına alması, gargara yapıp ağız içinde çalkaladıktan sonra bu suyu verilen kaba koymasının yeterli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, testin işleyişini de şu şekilde anlattı:

“20 mililitre yani bir büyük yemek kaşığı kadar suyla gargara yapıyoruz. Bu suyu ağzımızın içine alıyoruz ve dişlerimizin arasından geçirerek en az 10 saniye kuvvetli bir şekilde çalkalıyoruz. Gargara ve ağız çalkalama sırasında suyun boğazın ve ağzın tüm yüzeylerine değmesi, sürüntüye göre çok daha fazla virüsün test edilecek sıvıya geçmesini sağlıyor. Bu sıvı örnek toplama tüpüne konuyor. Tüpe eklenen polimer boncuklar hızla, su ve küçük molekülleri çekerek virüsleri konsantre ediyor. Bu işlem 5 dakika sürüyor. Polimer boncukların arasındaki konsantre virüs örneği, bir pipet aracılığıyla alınarak PCR ya da antijen testlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor.”