EkonomiGenelGündem

Akaryakıta peş peşe gelen zamlardan sonra o da belli oldu! Alkol fiyatlarında 2022 yılı için flaş gelişme!

Geçtiğimiz hafta akaryakıta peş peşe gelen zam açıklamalarının ardından benzin, motorin, doğal gaz, alkol harcamalarının vergileriyle ilgili bir açıklama da geldi. TBMM’ye resmen sunulan bütçe teklifi ile 2022 yılında kimin hangi harcamalara ne kadar vergi ödeyeceği büyük oranda netleşti. Vergi gelirlerinde bu yıl geçen yıla göre 254.6 milyar TL’lik bir artış gerçekleşecek. İşte milyonları ilgilendiren vergi açıklaması…

ALKOLDEN ALINACAK VERGİ ARTABİLİR

Habertürk’ten alıntılanan habere göre motorlu taşıtlardan alınan ÖTV tutarının 2021 yıl sonunda 2020’ye göre yüzde 36 oranında artarak 46.7 milyardan 63.7 milyar TL’ye yükselmesi bekleniyor. Gelecek yıl ise 2021 yıl sonuna ilişkin gerçekleşme tahminine göre motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’den yüzde 9.7 artışla 70.6 milyar TL gelir hedefleniyor.
Alkollü içkilerden alınan ÖTV geliri geçen yıla göre yüzde 25 oranında artış gösterdi; gelecek yıl da yüzde 26 oranında artışla 20.9 milyardan 26.3 milyar TL’ye çıkacağı tahmin ediliyor.

SİGARAYA TEKRAR ZAM GELECEK Mİ?

TBMM’de kabul edilen Vergi Usul Kanunu’nda geçtiğimiz günlerde düzenlemeye gidildi. Yeni düzenlemelerle birlikte, sağlığa zararlı tütün mamulleriyle mücadelede etkinliğin artırılması ile otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesi, günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek karar alınabilmesi için Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Cumhurbaşkanı’na tanınan yetki genişletildi. Bu kapsamda, sigara ürünleri için asgari maktu vergi 3 katına kadar çıkarılabilecek. Bu da 2022 yılı için sigaraya gelecek yeni zamların habercisi olarak nitelendirilebilir.