Gündem

Korona testinde herkesin canı acıyordu: Kovid-19 testi için yeni dönem başlıyor! İşte yeni test yöntemi

Türk bilim insanları Kovid-19’u saptamak için kullanılan PCR ve antijen testleri için yeni yöntem geliştirdi. Bu doğrultuda ‘gargara’ örneği de incelenerek sonuç tespit edilebilecek. Peki bu sistem nasıl çalışacak? Detayları okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Türk bilim insanları isimlerini bir taraftan aşıyla duyururken diğer yandan da önemli bir buluşa imza attılar. Acıbadem Üniversitesi öğretim üyeleri bu konuda çalışma yaptı. Bilindiği gibi PCR testleri şu anda sürüntü ile gerçekleştiriliyor ancak yeni yöntemle birlikte artık ağızdan çalkalama yöntemi ile PCR testi yapılabilecek. Peki sürüntülü testlerden farkı ne olacak?

YENİ YÖNTEM HAKKINDA AÇIKLAMA

Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz bu konu hakkında bir açıklama yaptı. Kocagöz açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“ÖRNEK ALMAK DAHA ZOR OLUYOR”

“Bu bir yeni örnek alma yöntemi PCR için. Bildiğiniz gibi tüm dünyada şu anda PCR veya antijen testleri Kovid-19 tanısında kullanılıyor. Bunlar için örnek burundan boğaza kadar girilen bir çubukla sürüntü alma şeklinde gerçekleştiriliyor. Fakat bu yöntemin oldukça sıkıntıları var. Çok ağrılı bir yöntem, çocuklarda örnek almak çok daha zor oluyor.

EŞİT YA DA DAHA İYİ SONUÇ

Bu sakıncaları ortadan kaldırmak ve daha basit örnek alabilmek için biz bir biyolojik sıvıları yoğunlaştıran yöntem ve polimer geliştirdik. Bu yöntemde artık gargara ve ağız çalkalama suyunu yoğunlaştırarak burundan alınan sürüntü örneğine göre eşit düzeyde ya da daha iyi Kovid-19 tanısı yapabiliyoruz.

Yöntem şöyle çalışıyor, oldukça basit, böyle 20 ml kadar bildiğiniz içme suyu bunu hastanın ağzına almasına istiyoruz büyükler hem gargara hem ağız çalkalama yapabiliyor ama 4 yaşından küçük çocuklar gargara yapamıyorsa ağız çalkalama yapması yeterli oluyor.

ÖRNEK ALMA ŞEKLİ

Bu kuvvetlice çalkalandıktan sonra basit bir kağıt huni yardımıyla bunu tekrar tüpün içerisine koyuyor. Örnek alma işlemi burada tamamlanıyor.

Daha sonra biz bu geliştirdiğimiz polimeri bu sıvı içerisine döküyoruz. Toplam örnek hazırlama süresi 5 dakika sürüyor. Bu süre içerisinde toz şeklindeki polimer şişerek küçük molekülleri içerisine çekiyor ve virüsler bu polimer boncukları arasında yoğunlaşmış oluyor.

İşte artık bu örneği alıp buradan hızlı antijen testi yapabilirsiniz ya da PCR için laboratuvara gönderebilirsiniz. Ondan sonraki işlemler aynı. Şu andaki uygulama gibi devam ediyor.

Bu sadece örnek almayı kolaylaştıran bir yöntem. Burada konsantre edilen örnek doğrudan PCR testine konabiliyor.

DUYARLI BİR ŞEKİLDE SAPTANABİLİYOR

Biz bunu kullanıma sokmadan önce sonuçlardan emin olmak istedik. Bunun için büyük bir klinik çalışma gerçekleştirdik. Hem burun sürüntü örneği hem de ağız çalkalama alıp aynı kişilerden PCR ile çalışma yaptık. Bunun sonunda gördük ki eşit düzeyde veya hatta daha iyi bazı merkezlerde ağız çalkalamadan duyarlı bir şekilde Kovid-19’u saptayabiliyoruz.

Bunun üzerine artık bu ürünü kullanıma sokabiliriz diye güvenerek hastanelerimizde kullanıma soktuk. Türk Halk Sağlığı kurumundan Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldık ürün için. Ürün takip sistemine kaydedildi. “