Genel

SGK herkes için duyurdu! Eğer telefonunuza bu SMS gelirse..

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çok önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan duyuruya göre SGK kayıt dışı ile mücadele etmek adına işverenin kuruma bildirmiş olduğu kazançlarda yüzde 20 ve daha fazla azalma olan çalışanların telefonlarına SMS gönderiyor.

Konuya ilişkin SGK bu yılın sadece ilk altı aylık döneminde 150 bin çalışana SMS göndererek, kazançlarda azalma olduğunu belirtti.

SGK yeni kararını resmen binlerce çalışana duyurdu. Çalışanların çoğu bu uygulamadan habersiz. Ülkemizde 2 tür kayıt dışılık yaşanıyor. Bunlardan ilk çalışanların işverenler tarafından sigortasız olarak çalıştırılması. İkincisi ise sigortalı çalışanların kazançlarının SGK’ya eksik olarak bildirilmesi.

Prime esas olan kazançların SGK’ya eksik olarak bildirilmesi sadece çalışanları değil, aynı zamanda devleti de mağdur ediyor. Konuyla ilgili Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol, yaptığı açıklamasında 4,5 milyon kişinin kayıt dışı çalıştırılarak devlete yılda 80 milyar lira vergi kaybına yol açtığını ifade etti.

SGK’nın bu yöndeki çalışmaları önümüzdeki yıl da devam edecek. Kurum ve kuruluşlarla kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla protokol imzalama ve elektronik altyapı uyumlaştırma çalışmaları devam edecek.