DünyaGündemSağlık

Soğanlardaki yeni salgın tehlikesi: Uzmanlar salgın nedeniyle ‘O soğanları çöpe atın’ dedi

Nüfusun kontrolsüz artışı, küresel iklim değişikliği, plansız şehirleşme gibi dünyayı felakete sürükleyen birçok etken, yeni hastalıkları ve salgınları da beraberinde getiriyor. Son olarak ABD’de ortaya çıkan salmonella salgını ülkeyi kırmızı alarma geçirdi. Tam 37 eyalet salgınla mücadele ederken dünyanın en ünlü sağlık araştırma merkezlerinden biri olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) salgın nedeniyle evlerdeki soğanlarla ilgili ilginç bir uyarıda bulundu.

CDC’nin yaptığı uyarıda “Meksika’nın Chihuahua kentinden ithal edilen kırmızı, beyaz ve sarı soğanları çöpe atın. Bu soğanlarla temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri yıkayın ve sterilize edin. Soğanlar 27 Ağustos’ta Meksika’dan ithal edildi ancak depoda üç aya kadar bekleme süresi var. Bu nedenle bu soğanlar hala evlerde ve işyerlerinde olabilir.” ifadeleri kullanıldı.

SALMONELLA NEDİR?

Çubuk şeklinde bir bakteri olan salmonellanın yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden oluyor. Tifo ve paratifo olarak bilinen türleri ise zaman zaman salgınlara neden olur. Bu bakteri;

Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması,

İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması,

İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.

Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar,

Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,

Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.

Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra,

Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşabilir.

Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da geçebiliyor.