GündemSağlık

Koronavirüs Bilim Kurulu’ndan zorunlu aşı açıklaması! Tüm yaş gruplarında geçerli zorunlu aşı uygulaması…

Koronavirüs salgınını kontrol altına alabilmek amacıyla ortaya sürülen zorunlu aşı tartışmaları devam ederken, Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den milyonları ilgilendiren bir açıklama geldi. Öneri mahiyetinde de olan bu açıklama, kış ayları öncesinde tedbir amaçlı olarak tüm yaş gruplarında zorunlu aşı uygulamasını içeriyor.

 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda koronavirüs aşılarının 12 yaş ve üstündekilere ücretsiz uygulanmaya devam ettiğini hatırlattı.

Şener, özellikle hastanelerde tedavi gören aşısız genç hasta sayısının her geçen gün arttığından ve Kovid-19’u atlatsalar bile bu kişilerin akciğerlerindeki şikayetlerin kalıcı hale gelebildiğinden de bahsetti.

‘HEPİMİZ İÇİN ZOR GEÇECEK’

Grip vakalarının da artışa geçtiği kış ayları için özellikle uyarıda bulunan Prof. Dr. Şener açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kış aylarında havaların soğumasıyla vatandaşlar kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye başlayacak. Bu da maske, mesafe, hijyen ve aşı gibi önlemlerin alınmaması durumunda yeni vaka sayıları ve ölüm sayılarındaki artışın olabileceğini gösteriyor. Türkiye’de 2 koruyucu Kovid-19 aşısı var. Kış dönemi öncesi vatandaşlar bu salgından korunmak için hangisi olursa olsun 2 doz aşı olmaları lazım. 2 doz oldukları zaman Kovid-19’a karşı koruyuculuk yelpazesi içinde kalacaklar. Bu virüs enfeksiyonuyla karşı karşıya kaldıkları zaman ölümcül tabloyla karşılaşma ihtimaliniz düşecek. Türkiye’de 18 yaş üzerindeki ciddi bir grup hala aşı yaptırmadı. Kış aylarında toplumsal bağışıklığı kontrol altına alabilmek için yaş grubundan bağımsız olarak aşının mutlaka zorunlu hale getirilmesi lazım. Yoksa vaka ve ölüm sayılarında tırmanış göreceğiz. Kış dönemi hepimiz için zor geçecek. “