Gündem

PCR testinde yeni dönem: Test yöntemi tamamen değişti! Herkes evinde veya iş yerinde kendi koronavirüs testini yapabilecek

Milyonlarca vatandaş, PCR testinden endişe duyuyor ve çoğu vatandaş can acıttığı gerekçesi ile PCR testinden kaçınıyor. Böyle düşünen vatandaşlar için çok önemli ve sevindiren bir haber geldi. Tıbbi Mikrobiyoloji ve Medikal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zühtü Tanıl Kocagöz ve Tıp Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özge Can’ın araştırma ekipleriyle birlikte yeni bir yöntem geliştirdiği belirtilerek koronavirüs testinin gargara yöntemi ile yapılabileceği belirtildi.

AÇIKLAMA YAPILDI

Bu yöntemi aslında tüberküloz tanısında kullanılmak üzere geliştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Zühtü Tanıl Kocagöz çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Bu doğrultuda Kocagöz’ün açıklamaları şöyle oldu:

“Ben yıllardır enfeksiyon hastalıklarının hızlı tanısına yönelik çalışmalar yapıyorum ve tüberküloz benim özel ilgi alanım ve tüberkülozun tanısı oldukça zor. Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde kurulan Foundation for Innovative New Diagnostics –FIND dünyadaki en fazla hastalık ve ölüme yol açan üç hastalık Tüberküloz, AIDS ve sıtmaya karşı tanı araçları geliştirenlere destek veriyor.

“POLİMER GELİŞTİRDİK”

Fazla laboratuvar olanağı gerektirmeyen hasta başına tanı koyulmasını sağlayan araçlara ihtiyaç duyuluyor. Biz de buradan yola çıkarak tüberkülozun tanısında duyarlılığı artıracak bir polimer geliştirdik. Biz asıl tüberküloz için çalışırken kovid pandemisi başladı.

GARGARA YÖNTEMİ

Kovid için bütün dünyada uygulanan testlerde örnekler bir çubukla burundan girip boğazın arka duvarına dokunarak sürüntü alınarak yapılıyor. Çok ağrılı bir yöntem ve özellikle çocuklardan alınması oldukça zor. Biz de elimizde sıvıları konsantre edebilen böyle bir araç varken sürüntü yerine gargara ve ağız çalkalama suyu alalım diye düşündük.

EV VE İŞ YERİNDE YAPILABİLİR

Gargara yaptırdığınız zaman bir kişiye zaten o sürüntü aldığınız duvarı yıkamış oluyorsunuz. 20 milimetre yani bir çorba kaşığı içme suyunu ağız içerisinde en az 10 saniye dişlerinin arasından geçirerek kuvvetlice çalkalamasını istiyoruz. İçerisine polimer tozu döküyoruz ve konsantrasyon 5 dakika sürüyor, şişerek jel görüntüsü kazanıyor. Ondan sonra küçük pipet aracılığıyla örneği alıp istersek PCR testine, istersek de hızlı antijen testine koyabiliyoruz. Hızlı antijen testleriyle birleştirdiğimiz bir ürünümüz de var. Kişiler bu testi alıp evde, iş yerinde kendisi de yapabilir.”

Gargara yöntemiyle işlemlerin de hızlanacağına dikkat çeken Prof. Dr. Kocagöz, ”Okul taramalarıyla birlikte çocuklar hastaneye daha çok gelmeye başladı. Onlardan örnek almak çok zordu ve anne babalar tereddüt ediyordu. Bu yöntem örnek almayı çok kolaylaştıracağı için bütün bu yakınmaları ortadan kaldırabilir.

Daha etkili bir toplum taraması yapmayı sağlayabiliriz. Diğer testleri deneyimli bir sağlık personelinin alması gerekiyor ama burada hastanın eline suyu veriyorsunuz ve ağzını çalkaladıktan sonra geri vermesini istiyorsunuz. Hem örneği alanları enfeksiyon riskinden koruyoruz hem de kişilerin çocuklar da dahil olmak üzere çok rahat bir şekilde örnek vermesini sağlıyoruz. Ama duyarlılıkta da bir kaybımız yok. Eşit veya daha duyarlı bir şekilde koronavirüsün saptanmasını sağlıyoruz”

SONUÇLAR PAYLAŞILDI

Konu ile ilgili olarak Kocagöz açıklamalarında dünyada tek olan bu yöntemin ilerde başka hastalıkların tanısında da kullanılacağını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu polimer için patent başvurusunu yaptık. Çok özel bir polimer ve geliştirmeye de devam ediyoruz. İdrar alarak kanser taraması yapmak, enfeksiyon hastalıklarının tanısında kullanmak gibi araştırmalarla devam etmek istiyoruz. Şu an bu yöntem kullanılmaya başlandı ve başka hastanelerden de çok hızlı bir istek var. Türk Halk Sağlığı Kurumu onayı alıp ürün takip sistemine kaydedilmiş bir ürün. Klinik araştırma da yaptık ve çok saygın bir dergide de yayınlayarak sonuçlarını paylaştık”