GenelGündemSağlık

Koronavirüs aşısı olmayanlar dikkat! Korkunç aşı iddialarına uzman isimden yanıt geldi!

Tam aşılama oranının hâlâ yüzde 70, 80’lere gelememesi nedeniyle toplumsal bağışıklık sağlanamıyor ve bu nedenle pandemi tam anlamıyla kontrol altına alınamıyor; tam aksine vaka sayıları her geçen gün artıyor. Vaka sayılarındaki bu yukarı yönlü hareket yüz yüze eğitimden ekonomiye birçok alanı olumsuz yönde etkiliyor. Aşılama oranının düşük olmasının başlıca nedeni ise aşıya ulaşım sıkıntısı değil, birçok insanın yapmakta olduğu aşı karşıtlığı. Özellikle bazı hastalıklara ve rahatsızlıklara sebep olduğu gerekçesiyle koronavirüs aşılarını yaptırmayanların sayısı azımsanacak gibi değil. Son iddia ise aşıların ‘inmeye’ neden olduğu yönündeydi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz da DHA’ya bu doğrultuda bazı açıklamalarda bulundu.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, inme rahatsızlığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır konuşulmasına rağmen inmenin toplum tarafından bilinmediğini söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, “İnmeye beyin krizi diyebiliriz. Beynin belirli bölümü besleyen damarda ani olarak tıkanıklık oluşuyor. Bütün semptomlar aniden başlar, öncesinde bir belirtisi olmaz. Kalp krizi gibi kişiler birden fazla inme geçirebilir ama belirti vermez” dedi.

RİSK GRUPLARI

İnmenin daha sık görülebildiği risk gruplarını da açıklayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“İnme, genelde ileri yaştaki kişilerde meydana geliyor ama genç yaşta görmeyeceğiz anlamına gelmez. 20li yaşlara kadar inme görüyoruz, genç yaşta çok daha kötü seyrediyor. Çünkü beynin kapasiteli bunu tolere etmeye mümkün olmuyor. İnme hücre ölümü demektir. Vücut ölü hücreleri temizler. Temizlerken de birtakım şişme yani ödem, su toplaması olacaktır. Bu da beyne bası oluşturacak ve beraberinde hayati tehlike gelişecektir. Kalp hastalığı olan kişilerde inmeyi daha çok görüyoruz.”

BİLİMSEL BİR BAĞLANTISI YOK

İnmenin koronavirüs aşısıyla bağdaşmadığını söyleyen, bu söylentinin aşı olmada kararı etkilediğini de belirten Doç. Dr. Yılmaz, “Toplumda ‘aşı yüzünden inme geçirdi’ gibi bir algı var, bu yanlıştır. Bu yüzden aşı olmak istemeyenler de oluyor. İnme ve aşı arasında bizim bulduğumuz bilimsel bir bağlantı yok. İnmenin tedavisi vardır, farkında olmak çok önemli. Birçok hasta erken müdahale edildiği zaman sağlığına kavuşuyor” açıklamalarını yaptı.