Genel

50 kuruşlar tarih olabilir! 50 kuruş maliyeti şoke etti! 50 kuruş basım maliyeti ne kadar?

Son dönemlerde artış gösteren döviz, madeni paraları da etkiledi. Madeni para basımında kullanılan maden maliyetleri de şaşırtıcı bir şekilde arttı. Yapılan açıklamaya göre 1 kuruş için 26,               25 kuruş için 39 ve 50 kuruş için 66 kuruş bakır, nikel ve çinko kullanılıyor.

50 kuruş basım maliyeti herkesi şoke etti. 50 kuruş maliyeti, aran dövizle birlikte artış gösterdi. Merkez Bankası’nın ürettiği bozuk paraların maliyeti, paranın kendisinden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Merkez Bankası, bastığı bozuk paralar için kullandığı maden paralar şu şekilde:

1 kuruş için 26 kuruşluk maden,

5 kuruş için 28 kuruşluk maden,

10 kuruş için 31 kuruşluk maden,

25 kuruş için 39 kuruşluk maden,

50 kuruş için 66 kuruşluk maden

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Darphane’nin enerji, personel ve diğer giderleri var. Merkez Bankası madeni para basımında ciddi zarar ediyor” dedi.

Yalım, piyasada 5 kuruşun bile zor bulunduğunu ifade ederek “Madeni paraları eritip içindeki madenleri ayrıştırarak satmak kârlı hale geldi. Bu yüzden Merkez Bankası hükümetin izlediği yanlış politikalar nedeniyle madeni para basımında zarar ediyor. Madeni paraları toplayan hurdacılar da kâra geçiyor. Kuruşları toplayıp erittikleri için piyasada yeterince kuruş bulunmuyor” dedi.