DünyaGündem

Darbe girişiminin ardından ipler koptu! Halk sokağa döküldü, çok sayıda ölü ve yaralı var

Son dakika gelişmesi… Sudan’da dün sabah saatlerinde gerçekleşen askeri darbenin ardından Başbakan Abdullah Hamduk ve aralarında en az 4 bakanın da bulunduğu diğer sivil hükümet yetkilileri tutuklanmış, darbe karşıtı halk ise sokağa dökülerek protestolara başlamıştı. Yapılan protestolarda çok sayıda kişinin yaralandığı ve hayatını kaybettiği bildirildi.

Ordu protestoları bastırmak için orantısız güç kullandı. Güvenlik güçlerinin ülke genelindeki protestolara müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye, yaralıların sayısı ise 140’a yükseldi.

Olayın ardından dokuz maddelik OHAL kararnamesi ile Sudan’ın iyileştirilmesi için eklenen 2019 darbe süreciyle ilgili alınan tüm maddelerin geçerli olacağı, darbe hükümeti yönetimi süresince 11, 12, 15, 16, 24(3), 71, 72 sayılı anayasa maddelerinin kesin taahhütle kaldırılacağı ifade edildi.

GEÇİCİ HÜKÜMET FESHEDİLECEK

Kararnamede, geçici hükümetin feshedileceği ve kabinenin iyileştirileceği, eyalet valileri ile bakanlık müsteşarlarının bundan muaf tutulacağı aktarıldı. Şehir valiliklerine müdürler görevlendirileceği belirtilen kararnamede, yetkilendirme komitesinin yetkisinin durdurulacağı bildirildi.