Ekonomi

Tavukçuluk sektörünün ekonomi açıdan değeri

Tavuk eti ve yumurtası, dünya genelinde en çok tüketilen protein kaynağı olmaktadır. Ve nedeni ise, kırmızı ete karşılık daha uygun fiyata sahip olması ve toplumda herkesin temin edebileceği bir ürün olmasıdır.

1970 yılına kadar tavukçuluk aile işletmelerinde son derece pahalı ve sınırlı üretim kapasiteleri ile faaliyette bulunmuştur. Ama 1980 yılından entegre tesislerin çoğalması ve sözleşmeli çalışma modelinin yayılması ile bu sektörde yapısal olarak değişime neden olmuştur. O dönemde tavukların üremesi ve kuluçkası günümüzdeki kadar hızlı ve randımanlı olmasada yinede 50 yıl önce kullanılan kuluçka makineleri ise 1970 lerin son teknolojisi ile üretilmiştir.

Doğal olarak yüksek kapasiteli tavukçuluklar, için kullanılan inkübatörler farklı olmaktadır. Ama küçük işletmelerin kullandığı kuluçka makinesi fiyatı hakkında bir bilgi yok.

Ama bu değişim sonucunda kanatlı eti sektörü planlı üretim yapabilen ve daha önemlisi ülke ihtiyacını karşılayabilen bir sektöre dönüşmüştür. Ve günümüzde tavuk eti ve yumurtasının %80’i son derece modern tesislerde üretilmektedir.

Ayrıca zaman içinde yapılan yatırımlar ve devlet desteği nedeni ile tavukçuluk sektörünün üretim kapasitesinin artmasına neden olmuştur ve bu yüzden son zamanlarda ülke ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra tavuk eti ve sakatatı ihracatı ise yapılmaktadır.

Bu yatırımlar sayesinde tavukçuluk tesislerinin standartlara uygun olması ve zaman ilerledikçe üretimin artmasına neden olmaktadır. Ve hızla ilerleyerek bu yere gelmiş durumdayız.

Tavuk eti ve yumurtası tüm dünyada yüksek oranda ekonomik değere sahip olmaktadır. Ve ihracatı ise en ülke ekonomisinde etkili olmaktadır. Türkiye tavukçuluk sektörünün, dünya ekonomisi içinde yerini kavramak için bazı istatiksel ve rakamsal verileri incelemek gerekmektedir.

Türkiye tavukçuluk sektörünün dünya ekonomisinde yeri :

Türkiye’de tavuk eti tüketimi 2020 yılına kadar kişi başına yaklaşık 20-21 KG arasında olmaktadır. Ve tavuk eti üretimi ise, 2020 yılında 2.138.000 ton olarak belirlenmiştir. Bu verilere göre tavukçuluk sektörünün gelişmesine rağmen dünya genelinde yükselmek için daha çalışmamız gerektiğini anlamak mümkün olmaktadır. Ve bu yüzden sadece tavuk değil diğer kanatlı türleri konusunda ise aynı desteği ve yatırımı yapmamız gerekmektedir.

Maalesef eğer 2019 vey 2020 yıllarınn verilerine bakılır ise, arada fazla yüksek bir fak olmamaktadır. Ve 2014 yılının tavuk ihracatından elde edilen gelir miktarı halen rekor olarak duruyor.

Tavuk eti ve sakatatı ihracatının genel durumunu incelemek istersek bir önceki yıla göre yaklaşık %7 artış olduğunu görebiliriz ama, hindi eti ihracatı ise %35 oranında bir düşüşe sahip olmaktadır.

Ülkemizde tavuk eti ihracatın en çok ırak ve libya ya yapılmaktadır. Ve genel olarak bakılır ise ihracatımızın çoğu ortadoğu bölgesine ve komşu ülkelere olmaktadır. Ama son zamanlarda singapur ve çin ise türkiyeden tavuk eti ve sakatatı ithalatı yapan ülkeler arasında yer almaktadır.

Tavukçulukta sözleşmeli çalışma nedir ?

Sözleşmeli olarak üretim uygulama modeli, itibariyle alıcı ve satıcının arasında söz konusu olan ürünün ekimi, biçimi veya yetiştirilmesinden önce yapılan, ve üreticinin belli bir üretimi taahhüt ettiği ve alıcının ise belli miktarda ve belli bir fiyata ürünü almayı garanti ettiği sözleşme olmaktadır.

Ama tavukçuluk sektörü için sözleşmeli çalışmanın avantajları vardır, bu avantajlar aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

  • All in all out programının uygulanabilirliği
  • Zincir birimlerinin geliştirilmesi
  • Kullanılan ham maddelerin kalitesinin artması ve atıkların azalması
  • Masrafların düşürülmesi
  • İş fırsatlarının artması
  • Aktif olmayan işletmelerin yeniden çalışmaya başlaması
  • İşletmeler için devamlı bir gelirin sağlanması
  • Enerji tüketimi karşılığında verimliliğini artması
  • Ürün tedariği için uygun zamanlama ve pazara ürün tedariğinin kesitsel olarak azalmasını önleme
  • Üretim risklerinin azalması
  • Üretimi arttırmak için yatırım yapmak için isteğin artması
  • Büyük işletmeler ve küçük işletmelerin birbirleri ile ortak olarak çalışması
  • Aracıların ortadan kalkması

Ülkemizde ilk baştada söylediğim gibi bu yöntem yaklaşık 40 yıldan fazladır uygulanmaktadır. Ve bu yüzden tavukçuluk sektörü hızla gelişmektedir. Ve modern tesislerin sayısının artmasına neden olmaktadır.

Tavukçuluğa nasıl başlamalıyız ?

Eğer bu sektörde çalışmak isterseniz, ilk başta yüksek sermaye ile başlamamanız tavsiye edilmektedir. Ve önce deneyim kazanmanız gereklidir. Veya uzman biri ile çalışmanız daha mantıklı olmaktadır.

Ama kendi işletmenizi kurmak için 100-200 metrekarelik bir kapalı alan ile başlayabilirsiniz. Ve eğer yeriniz şehir dışında veya köyde ise, işiniz daha kolay olmaktadır. Ama önce yetiştirme sistemini belirlemeniz, gerekmektedir. Ve her zaman uzmanların tavsiyesi kafes sistemi olmaktadır.

Ama son zamanlarda tüketicilerin organik ürünlere yönelmesi salma tavukçuluğun ise hızla gelişmesine neden olmaktadır. Ve eğer kapalı tesis ile beraber bahçeniz varsa her gün bir kaç saat tavukların gezmesini sağlayabilirsiniz.

Ama salma tavukçuluk için kullanılan tavuk ırkları kafes sistemi ile farklı olmaktadır. Ve bu konuda araştırmanız ve doğru seçim yapmanız gerekmektedir.

Tavukların üretimi :

Ticari olarak tavuk üretimi için bir adet kuluçka makinesine ihtiyacınız olmaktadır. Genel olarak küçük işletmeler için 100-200 adet yumurta kapasitesinde, makineler kullanılmaktadır. Ve tavuklarının sayısını hızla arttırmak için önemli olmaktadır.

Bu yüzden kaliteli bir kuluçka makinesi kullanmanız tavsiye edilmektedir. Ve bunun için bir damızlık sürüsünün olması gerekmektedir. Tavuk yetiştiriciliği için damızlık tavukların bakımı ve beslenmesi son derece önemli olmaktadır.

Bu yüzden sağlık açısından dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü gelecek nesiller bu tavukların yumurtalarını kullanmanız, gerekmektedir. Ama tavukçuluk gelişmesi ile son zamanlarda kuluçka makinesi fiyatı ise artmaktadır. Ve tüketici talebi fiyatların artmasına neden olmaktadır.

Ama bazı firmalar halen uygun fiyatı ile yüksek kaliteye ve çıkım oranına sahip olmaktadırlar. Ve tavukçuluk için son derece kullanışlı olmaktadırlar. Kuluçka makinesi fiyatı ürün kalitesini belirleyemez ve asıl mesele makine üretiminde kullanılan malzemeler olmaktadır. Bu yüzden başlamadan önce makineler ve özellikleri hakkında iyice araştırmanız, tavsiye edilmektedir.

Kuluçka makinesi fiyatları :

Tavukçuluk sektöründe kuluçka makinesi en önemli malzemelerden olmaktadır. Ve üretim oranında direkt olarak etkili olmaktadır. Son zamanlarda üretilen kuluçka makineleri ise akıllı ve otomatik olarak çalışabilme özelliğine sahip olmaktadırlar.

Ama genel olarak yabancı marka kuluçka makineleri oldukça yüksek fiyatlara satılmaktadır. Ve küçük işletmeler için fiyat açısından uygun değildir. Ama aynı özelliklere sahip ve aynı randımanı sergileyen yerli ürünler ise bulunmaktadır.

Araştırmalarımıza göre Altın kuluçka markası ile üretilen makineler, avrupa ve güney kore markaları ile aynı özelliklere sahip olmaktadır. Ve bu yüzden randıman olarak kullanıcıları memnun etmeyi başarmıştır. Web sitelerini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.