EkonomiGündem

10 senede emekli olabilirsiniz! Bu şartı taşımanız yeterli!

Ülkemizde milyonlarca vatandaş, çalışma hayatından sonra rahat bir emeklilik geçirmek istiyor. Bunun için de erken emeklilik ile ilgili araştırma yapıyorlar. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi olanlar için önemli duyuru yapıldı. Normalde geçerli olan emeklilik şartları, vatandaşların erken emekli olabilmesi için hafifletiliyor.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar için çok önemli bir sayı var. O da 3600 prim günü. 10 sene çalışan vatandaşlar bu kapsamda hem emeklilik hem de tazminat hakkı kazanabiliyor. Erken emekli olmak için belirtilen şartlar arasında 3600 prim günü ödemek bulunuyor. Belirlenen şartlar tamamlanırsa, kişilerin emeklilik yaşı da ona göre belli oluyor.

Sadece kadınlar için değil, erkekler için de aynı şartlar geçerli. Erkeklerin de belirtilen şartları tamamlaması gerekiyor.

3600 gün boyunca prim ödeyen kişiler hem tazminat hem de emeklilik hakkı kazanabiliyor. Bu süre boyunca prim ödeyenler ise istida edip tazminatlarını da alabiliyor. Aynı zamanda 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlarsanız son iş yerinizde 1 yılı doldurduktan sonra endi isteğinizle ayrılmış olsanız bile tazminat alabilirsiniz.

10 YILDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Emeklilikte kilit sayı 3600. Normal hesaplamalarda 5 bin ve üzerinde prim ödemesi yapılması gerekirken, 3600 gün bazı kişilerin emekli olması için yeterli olabiliyor.

Erken emeklilikte kadınlar için belirlenen tarih 08.09.1981. Bu tarihten önce işe girenler 3600 prim gününü tamamlayarak 50 yaşını doldurduktan sonra emekli olabiliyor.

Erkekler için önemli tarih 08.09.1976 oluyor. Bu tarihten önce ilk defa sigortalı olanlar 3600 günü tamamladıktan sonra 55 yaşında emekli olabiliyor.

Son olarak 9 Eylül 1999 tarihine kadar işe girenler için yaş ve kademe devreye giriyor. İlk işe giriş tarihi ve 3600 günü tamamlayanlar kadınlarda 58, erkekler de 60 yaşında emekli olun