EkonomiGündem

İŞKUR annelere dev destek kampanyası başlattı! Başvuru yapan annelere 3 bin 550 lira 10 bin 650 lira arasında destek veriliyor

Anne olmak zorken, çalışan anneler için hayat daha da zor bir hale geliyor ve bu doğrultuda anneler için çeşitli kampanyalar ve destekler hayata geçiriliyor. Devlet bu zorlukların farkında olarak, çalışan anneler için çeşitli desteklerde bulunuyor. Yarım gün çalışan annelere bu konuda 3 bin 550 lira destek verildiği duyuruldu.

3 BİN 550 LİRA ÖDEME

Devlet, çalışan anneleri pek çok alanda desteklemektedir. Özellikle hamile kaldıktan sonra işverenler tarafından işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya kalan kadınların, işlerinde kalabilmeleri için çeşitli önlemler alınıyor ve destekler veriliyor. Alınan önlemlerden bir tanesi de anne olan kadın, yarım gün çalıştığında işveren yarım maaş verirken, devletten de 3 bin 550 lira destek verildiği belirtildi.

Devlet tarafından annelere çeşitli destekler sağlanmaktadır. Bu destekler, çocuk sayısına bağlı olarak değişiyor. Örneğin ilk çocuğunu dünyaya getiren anneye devlet 3 bin 550 TL destek sağlıyor. Ayrıca SSK’lı olarak çalışan annelere doğum izinleri sonrası yarım çalışma ile birlikte tam maaş imkanı sunuluyor.

İŞKUR’DAN DESTEK ÖDEMESİ

Verilen destek ise çocuk sayısına göre değişiyor. Annelik izinleri bittikten sonra birinci çocuk için 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ve üçüncü çocukta 180 gün süreyle yarım çalışma yapılıyor ve bu sürelerde annelere işveren tarafından maaş ödenirken İŞKUR tarafından da destek ödemeleri yapılıyor.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE

Yarım gün çalışma hakkı nasıl ki annelerin çocuk sayısına bağlıysa, devletin ödeme günü de bu koşula bağlıdır. İŞKUR, brüt asgari ücret üzerinden yarım çalışılan her ay için 15 günlük ödeme yapıyor. Yani ilk doğumda 30, ikincide 60, üçüncüde 90 gün olarak ödeme yapılıyor.

10 BİN 650 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Konu ile ilgili olarak bu ödemelerden sadece damga vergisi kesiliyor ve ilk çocuğunu dünyaya getirip 2 ay yarım çalışma yapan anne devletten 3 bin 550 lira alıyor. İkinci çocuğunu dünyaya getirip 4 ay yarı zamanlı çalışan anneye İŞKUR’un ödediği para 7 bin 100 lira olurken; bu tutar üçüncü doğumunu yapanlarda 10 bin 651 lirayı buluyor.