Gündem

Yeni kimlik kartı olan vatandaşlar dikkat! Yeni kimlik kartları ile ilgili flaş gelişme

Türkiye’de 1926 yılında defter biçimini alan “Nüfus Cüzdanı“, 1976 yılında tek sayfalık bir belge halini aldı. 2017 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) uygulaması ülke genelinde çipli kimlik kartları yaygınlaştı. Çipli kimlik kartı ile eski kimliklerini değiştiren vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Son yapılan açıklamalarda, kimlik kartlarının güvenli elektronik imza atabilmek için de kullanılabileceği duyuruldu.

ELEKTRONİK İMZA VE EHLİYET İLE BİRLEŞTİRME

Milyonlarca vatandaş çipli kimlik kartı kullanıyor. Elektronik İmza Kanunu’nun Uygulanması Yönetmeliği’nde yapılan değişik ile vatandaşlar artık kimlik kartlarını güvenli elektronik imza atabilmek için de kullanabiliyorlar. Bununla birlikte vatandaşlar yeni tip ehliyetleri ile çipli kimlik kartlarını birleştirebiliyorlar. Ancak vatandaşların ehliyetinin yeni tip ehliyet olması gerekiyor.

KİMLİK KARTININ ÖZELLİKLERİ

Kimlik kartının diğer özellikleri ise şöyle paylaşıldı:

1-Güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek,
2-Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek,
3-E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecek,
4-İkili anlaşmalar ile seyahat belgesi olarak kullanılabilecek,
5-Kimlik kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.

SADECE KİMLİKLE SEYAHAT

Kimlik kartı karşılıklı anlaşma sağlanan ülkelerle de seyahat belgesi olarak kullanılabilir. 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren Türkiye ile Azerbaycan vatandaşları, iki ülke arasında seyahatlerini pasaportsuz, sadece kimlik kartı ibraz ederek seyahat edebiliyorlar.