EkonomiGündem

Tüm Türkiyeye müjde! Herkese hayırlı olsun: Resmen duyuruldu: Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) yarın açılışı yapılacak. Bu HES ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlayacak. Ilısu Barajı, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin 4’üncü büyük hidroelektrik santrali konumunda olacak.

DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SANTRAL

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Dicle Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla yapımı tamamlanan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’i, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin 4’üncü büyük hidroelektrik santrali konumunda olacak.

Konu ile ilgili olarak temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre gövde uzunluğuna sahip baraj, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci sırada yer aldığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KATILI İLE AÇILACAK

Ilısu, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin 3’üncü büyük depolama hacmine sahip bulunuyor. Enerji üretimiyle ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı ve HES’inin ilk türbini, 19 Mayıs 2020’de devreye alındı. Aynı yıl içinde diğer 5 türbinin de devreye girmesiyle tesis tam kapasite enerji üretimine başladı.

Santralin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifi, Bakan Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirilecek. Söz konusu antral şu ana kadar 3,7 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine 2,6 milyar lira katkı sağladı.