Ekonomi

Acele edin! Yıl bitmeden 917 TL ödemenizi alın! Yoksa hakkınız yanacak!

Devlet vatandaşlara çeşitli isimler adı altında ödemeler yapmaya devam ediyor. Bu ödemelerden biri cenaze yardımı olarak karşımıza çıkıyor. Cenaze yardımı her yıl asgari ücrete özel olarak hesaplanan bir yardım talebi şeklinde belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl 801 TL olan cenaze yardım ödeneği bu yıl 917 TL olarak açıklanmıştı. Bu yardımı almaya hak kazanan kişilerin yıl bitmeden ödemeyi alması gerekiyor. Peki, cenaze yardımı nedir?

CENAZE YARDIMI NEDİR?

Cenaze yardımı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından veriliyor. Belirtilen şartları taşıyan kişilerin vefat etmesi durumunda ailesine tek seferlik ödenen bir yardımdır. Bu yardımın alınması için beş yıl süre verilmektedir. Cenaze yardımı şartları:

Eşinin iş kazası sonrasında hayatını kaybetmesi

Yaşlılık aylığı malülen emeklilik ya da iş göremezlik gelirinin olması

Kişi adına en az 360 gün ölüm sigortası ve yaşlılık pirimi ödenmesi gerekiyor. Belirtilen bu şartları taşıyan kişilerin başvurması durumunda hak sahiplerine tek seferlik cenaze ödeneği verilir.

CENAZE YARDIMI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Cenaze yardımı başvuruları direkt SGK yapılmaktadır. Burada kişinin sigortalı olması çok önemlidir. Cenaze masraflarının karşılanması adına yardımı alabilecek olan kişiler şu şekilde ifade edildi:

İlk olarak nikahlı eşi

Eğer eşi yoksa nüfusuna kayıtlı çocukları

Çocukları da yoksa anne ve babası cenaze yardımı almak için başvuruda bulunabilir.

Eğer kişinin anne ve babası hayatta değilse ödenek kardeşlerine eşit olarak verilmektedir.