Ekonomi

Maaşlara zam geliyor! Kuruşu kuruşuna açıklandı!

Milyonlarca asgari ücretle çalışanların maaşı önümüzdeki yıl artacak. Ancak artan maaşlarla birlikte işsizlik maaşı taban ve tavan fiyatı gibi ücretlere de önemli değişiklikler olacak.

Son dönemlerde vatandaşların gözü kulağı asgari ücret 2022 fiyatlarında. Açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte asgari ücrete ilişkin tahminlerde belli olmaya başladı. Asgari ücretin artışından sonra işsizlik maaşı sosyal yardımlar gibi pek çok ücret de artacak.

İŞSİZLİK MAAŞI 3.577 TL OLACAK

Geçen yıllarda asgari ücrete enflasyonun beş ve altı puan üzerinde zam yapılmıştı. Bu yıl açıklanan enflasyon rakamlarına göre farklı tahminler gelmeye başladı. Asıl rakamlar Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranlarının belli olmasından sonra duyurulacak.

Yapılan tahminlere göre beklentiler %25 ve 30 üzerinde. Konuşulan %25 zamma göre net asgari ücret 3.532 TL olurken brüt ücret 4.471 TL olacak. Buna göre işsizlik maaşı da en az 1.789 TL olurken en çok 3.577 TL olacak.

SOSYAL YARDIMLAR DA ARTACAK

Özellikle pandemi sebebiyle vatandaşların ekonomik ihtiyaçları artmaya başladı. Bu dönemde vatandaşların yardımına koşan sosyal yardımların arttırılması ve kapsamının genişletilmesi de gündemde olan konular arasında. Eşini kaybedenlere, yaşlılara, engellilere, öğrencilere ve sosyal güvencesi olmayanlara yapılan yardımların miktarı artırılacak.