Gündem

2 doz aşı olanlar dikkat! Kötü haber geldi: Bilim Kurulundan önemli açıklama yapıldı

Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken ortaya çıkan varyantların da etkisiyle vaka sayılarındaki artışın ardından uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye başladı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın çok önemli açıklamalarda bulunarak Aralık ayında vakaların artışa geçeceğini bundan dolayı 2 doz aşı olanların mutlaka üçüncü doz aşılarını olmaları gerektiğini ifade etti.

VAKA SAYILARI ÇOK YÜKSELECEK

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Akın, Avrupa’da vaka artışına dikkat çekerek, Türkiye’de de 2-3 hafta sonra vakaların artacağını bildirdi. Akın açıklamalarının devamında Türkiye’de de bir süre sonra, özellikle aralık ayına doğru vaka artışını artık 25-30 binlerde tutulamayacağını yükselmeye başlayacağını toplumda aşı olanların bir şekilde hastalanmaktan özellikle hastalığı ağır geçirmekten ya da ölümden korunabildiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Ama aşısız gruplarda hastalanma devam ediyor. Bunlar arasında ağırlaşan vakalarda sonuçta ölümle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla sayılarda aşıya bağlı olarak hastalığın artış hızı tutuluyor; ama aşı sayısı artırılamadığı için de bir türlü vaka sayısı düşmüyor. Aşı sayısı çok daha yüksek olsa vaka sayısının çok dramatik şekilde düşeceği görülüyor. Bunun en tipik örneği, Portekiz ve İsrail. Aşılama oranları çok yüksek olduğu için ölüm sayıları düşük”

MUHAKKAK BİR DOZ DAHA YAPILMASI LAZIM

Prof. Dr. Akın, özellikle tek doz ya da 2 doz Sinovac aşısı olmuş olanların 3 ay geçtikten sonra muhakkak ekstra 1 doz daha yaptırmaları gerektiğini kaydetti. Bu konuda büyük eksiklik olduğunu ve bu kişilerin aşılarını tamamlaması gerektiğini belirten Akın, “‘Ben 2 doz aşı oldum’ deyip de bundan sonra aşı olmayacağını düşünenler hastalıkla karşılaştığında hastalığın beklenen tablosu ortaya çıkabiliyor. Ağır vakalar, ölümler bunların arasında da olmaya başladı. Bu önemli noktalardan birisi” diye konuştu.