DünyaGündem

14 ülkede alarm verildi! Sizde de bu belirtiler varsa hemen hastaneye gidin!

Tüm dünya koronavüsle mücadele etmeye yoğunlaştı. Ancak salgının yanında farklı hastalıklar da görülmeye başlandı. Gelen bir son dakika haberine göre 14 ülkede salgın kapsamında alarm verildi. Koronavirüsten daha ölümcül olduğu ifade edilen kuş gribinin bazı belirtilerini görenlerin hemen hastaneye gitmesi gerektiği ifade edildi.

Konuyla ilgili açıklama Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarafından yapıldı. Savaşçı, yapmış olduğu açıklamasında kuş gribinin şu anda 14 ülkeye yayıldığını ve bunun özellikle kümes hayvancılığı yapan kişilerde görüldüğünü belirtti.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Savaşçı, kuş gribinin sık görülen belirtilerini, “Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor” şeklinde ifade etti.

ÖKSÜRÜK, ATEŞ, EKLEM AĞRISI..

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, kuş gribinin 2003 yıllarında ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:

“14 ülkede ortaya çıktı. Burada dikkat edilecek husus; özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor. Eğer bir şeyleri saklarsalar ne yazık ki yine salgın boyutunda vaka artışları ülkeden ülkeye de yayılarak yeniden ekstra sıkıntılar yaşayabiliriz”

DAHA ÖLÜMCÜL

Doç. Dr. Savaşçı, kuş gribinin koronavirüse kıyasla daha ölümcül olduğunu belirterek, “Ne yazık ki koronavirüse göre daha bulaştırıcı ve daha öldürücü. Vakaların yarısına yakını hayatını kaybedebiliyor. Yüzde 51 ölüm oranı mevcut. Yayılmaması, bulaşmaması ve yakalanmamamız gerekiyor. Bu konuda özellikle kanatlı hayvan üreticileri, şirketler, ferdi vatandaşlar, çiftçilerimiz çok uyanık olması lazım. En ufak şüpheli durumda mutlaka yerel yetkililere haber vermesi gerekiyor” dedi.