GündemSağlık

Yemeklerde tavuk ya da et bulyon kullananlar dikkat!

Çeşitli yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılan tavuk ve et bulyonlarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Yapılan açıklamaya göre aynı markanın İngiltere’deki tavuk bulyonlarında yüzde 4 oranında tavuk bulunurken, ülkemizdeki bulyonlarda bu oran yüzde 0.05 olarak açıklandı.

Et bulyonlarda ise İngiltere’deki oranı yüzde 5 olarak açıklanırken, ülkemizdeki et bulyonlardaki oran yüzde 0,01. Ne yazık ki kullandığımız bulyonların içerisinde MSG bulunuyor. B da pek çok hastalığa davetiye çıkartıyor.

Sosyl medyada Gıda Dedektifi isimli kullanıcının yaptığı paylaşım herkesi hayrete düşürdü. Aynı markanın aynı ürününün içeriklerinin çok farklı olduğu ortaya çıktı.

ORANLAR ŞOKE ETTİ

Twtitter üzerinden yapılan paylaşımda, “Soran olursa ikisi de tavuk bulyon dersiniz! İngiltere’de yüzde 4 tavuk içeriği bulunan tavuk bulyon, Türkiye’de yüzde 0,05 yani onbinde 5 tavuk içeriğiyle satılıyor. İngiltere’deki ürün MSG içermiyorken, Türkiye’de aroma arttırıcı olarak MSG ve türevleri yer alıyor” ifadesi kullanıldı.

ÜRÜNLERDE MSG VAR!

Sayfa üzerinde yapılan bir diğer paylaşımda ise, “Aynı marka, aynı ürün; Aradaki fark bu sefer 500 kat! Ünlü markanın et suyu bulyon İngiltere’de yüzde 5 oranında dana eti ve yağ içeriyorken, Türkiye’de bu oran yüzde 0,01 yani sadece onbinde 1’dir. İki üründen Türkiye’de üretilen versiyonda MSG bulunmaktadır” ifadesi kullanıldı.

MSG NEDİR?

Bunun zerine internet zerinde MSG nedir? Araştırmaları hız kazandı. Ülkemizde çin tuzu olarak adlandırılan MSG, genellikle sinir sisteminde birtakım hastalıklara yol açıyor. Baş, yüz, boyun, ense ağrılarının yanı sıra Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların da sebebi olarak gösteriliyor.